БОЛНИЦА „СРБИЈА“ ОД ЈАНУАРА ЋЕ РАДИТИ У ПУНОМ КАПАЦИТЕТУ

1083

Болница Србија у Источном Сарајеву пресељава се у етапама, а најкасније у јануару под кровом новог објекта наћи ће се сва одјељења, пацијенти и особље.

Далибор Бошковић, портпарол Болнице „Србија“ каже да крајем ове или почетком наредне седмице очекују прелазак пулмологије, онкологије, амбуланта за преглед уха, грла и носа.

– Приземље новог објекта, гдје се налазе одјељења онкологије, ОРЛ, офтамологије, урологије и пулмологије ће бити и прва усељена и спремна за пријем пацијената – додаје Бошковић.

Он каже да су грађевински радови завршени прије рока и да је око 70 одсто болничког простора већ опремљено. Бошковић наводи да се особље обучава за рад на новим савременим уређајима и системима.

– Након тога ће услиједити пресељење на други спрат, гдје се налази интензивна њега, операционе сале, које су великим дијелом опремљене. Одмах након монатаже нове опреме и апарата, особље наше болнице започиње свакодневну обуку – истакао је Бошковић.

Он је упозорио и да само пресељење зависи од завршетка грађевинских радова, који су при крају.

– Ријеч је о завршетку радова на систему гријања и на још неким дијеловима, али, у сваком случају, за крај ове или почетак сљедеће године можемо очекивати да ће сва одјељења и сав простор нове болнице бити у функцији – закључио је Бошковић.

Даворин Турајлић, руководилац радова „Марковић инвест“ Лакташи рекао је да су у болници тренутно у току завршни радови, као што су инсталирање и повезивање система разних инсталација, као и сложене медицинске опреме.

– Наш оквирни план је да у јануару сви наши радови буду завршени  и да ова здравствена установа крене са радом у пуном капацитету – рекао је Турајлић.

Болница „Србија”, у чију је изградњу уложено више од 54 милиона КМ, свечано су 5. октобра отворили предсједник и премијер РС Милорад Додик и Жељка Цвијановић, ресорни министар Драган Богданић и изасланик предсједника Србије Небојша Стефановић.

Зграду чине два спојена објекта – стационарни и технички, који су повезани поликлиничким објектом, чинећи комплекс од око 15.000 метара квадратних са око 210 болничких кревета. Планирано је да нова болница у Источном Сарајеву дугорочно пружа савремене медицинске услуге за 120.000 становника Сарајевско – романијске регије.

Нови ЦТ апарат вриједан милион КМ

Агенција за радијациону и нуклеарну безбједност је у сарадњи са Међународном агенцијом за атомску енергију – ИАЕА донирала болници „Србија” ЦТ уређај вриједан преко милион КМ, који ће знатно утицати на услуге које ће ова здравствена установа убудуће пружати пацијентима.

Апарат ће знатно скратити вријеме чекања и омогућити дијагностичке процедуре, које болница у Источном Сарајеву до сада није могла радити.

 

 

/srpskainfo.com/