БОЛНИЦА „СРБИЈА“: РАДНИЦИ ОЧЕКУЈУ ИСПУЊЕЊЕ ДОГОВОРА СА МЕНАЏМЕНТОМ И ВЛАДОМ

1530

Штрајкачки одбор Болнице „Србија“ Источно Сарајево очекује помоћ предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића и министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића за испуњење договора у вези са исплатом обавеза према радницима, чиме би био избјегнут штрајк у овој јавној здравственој установи, изјавила је данас предсједник одобра Татјана Јовичић.
Јовичићева је у Источном Сарајеву рекла да су се оснивач и послодавац мировним споразумом са Штрајкачким одбором обавезали да до данас исплате 300.000 КМ за накнаде радницима које се не односе на плате и доприносе.

„Ако не буде до краја године, не одустајемо од штрајка“, рекла је Јовичићева новинарима након састанка на отвореном на којем су синдикални представници раднике сва четири синдиката болнице информисали о току рјешавања мировног споразума са оснивачем и послодавцем.

Према њеним ријечима, од директора болнице у оставци Горана Тодоровића прошле седмице су добили информацију да 300.000 КМ није уплаћено на рачун ове здравствене установе и да се због тога не може разговарати о томе како ће новац бити исплаћен.

Јовичићева је подсјетила да је фаза процеса мирења завршена и да је први дио тог споразума који је потписан са оснивачем – министром здравља и послодавцем у болници испоштован – односно да су исплаћене септембарска и октобарска плата, након чега је штрајк одгођен за 30. децембар.

„Други дио договореног у мировном процесу није испоштован, а то је исплата првих 300.000 КМ за рефундације за специјализације и субспецијализације, отпремнине, јубиларне награде, накнаде за рођење дјетета, смрт члана породице, превоз“, објаснила је Јовичићева.

Она је прецизирала да је ријеч о дијелу дугогодишњих дуговања према радницима и да ова сума никако не може то покрити.

„У том мировном споразуму смо договорили да први дио, тих 300.000 КМ, буде исплаћен до краја децембра, а остало до краја 2019. године“, рекла је Јовичићева и изразила увјерење да први дио бити исплаћен до договореног рока.

Према њеним ријечима, дио је договора и да ове обавезе радницима буду исплаћиване хронолошки, оним редом како су настале и да комисија испред Штрајкачког одбора – коју чине предсједници сва четири синдиката болнице, има увид у те спискове.

„Тражили смо састанак са директором и он нам је у уторак одговорио да тих 300.000 КМ нису уплаћени на рачун болнице, па самим тим не могу бити ни одржани састанци о њиховој расподјели и да ће састанак бити одржан кад средства буду уплаћена“, додала је Јовичићева.

Она је истакла да је Штрајкачки одбор незадовољан због оваквог одговора у петак, 21. децембра, упутио захтјев Вишковићу и Шеранићу да се испоштује договорено са одговорнима у претходном мандату Владе Републике Српске и Министарства здравља Српске.

„Надамо се да ће рјешење бити пронађено и да нећемо ићи у штрајк“, рекла је Јовичићева и додала да у наредним данима очекују контакти са предсједником Владе и министром здравља Републике Српске.

Јовичићева је подсјетила да доприноси запосленима у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву нису исплаћени више од осам година и да је мировним споразумом договорено да састанак представника запослених и Владе Српске о овом проблему буде одржан до 15. фебруара.

Она је навела да радници не сматрају својом бригом то што су директор и менаџмент болнице почетком мјесеца поднијели оставку, од када раде у техничком мандату и да тиме треба да се бави оснивач ове здравствене установе.

„Желимо да добијемо што прије ново руководство и радимо нормално. Радници на то не могу да утичу, то су одлуке оснивача“, рекла је Јовичићева и додала да ће представници синдиката наставити да на састанцима на отвореном информишу раднике докле се дошло са испуњењем мировног споразума.

Предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара у Болници „Србија“ Горан Мотика рекао је да је дугачак списак чиме су незадовољни чланови овог синдиката, али да је сада фокус на извршавању договора са директором Тодоровићем и тадашњим министром здравља Републике Српске Драганом Богданићем.

„Очекујемо да се једном ова прича заврши и да радимо свој посао, имамо довољно посла којим се требамо бавити“, каже Мотика.
/Срна/