ДВАДЕСЕТИ „ЛУТ ФЕСТ“ БИЋЕ ОТВОРЕН У НЕДЈЕЉУ, 12. МАЈА

1062

Јубиларни 20. међународни Фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“ свечано ће бити отворен у недјељу, 12. маја, у Културном центру Источно Ново Сарајево, а програми ће бити реализовани у 10 градова и општина Српске с циљем децентрализације културе и умјетности.
Идеја овогодишњег фестивала, чији је организатор „Форум театар“ Источно Сарајево, а на којем ће учествовати 15 позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Бугарске, Италије, Аустрије, Естоније и Белгије, јесте слављење луткарске умјетности широм Српске и БиХ.

„Мото овогодишњег фестивала `Анима у срцу` слави љубав и велича луткарство, истичући значајан допринос Фестивала развоју луткарске умјетности у Републици Српској и БиХ“, рекао је данас Срни директор Фестивала Витомир Митрић.

Он је нагласио да је 20 година луткарства у Источном Сарајеву обиљежило исто толико генерација нове младе позоришне публике, којој је усађена љубав према луткарству и позоришној умјетности.

„Фестивал је луткарским остварењима учио младе да његују љубав, поштују различитости и у својим срцима гаје чистоту душе и праве вриједности“, истакао је Митрић.

Према његовим ријечима, ове године сви програми ће квалитетом и концептом допринијети томе да на најбољи начин буде прослављено 20 година луткарства, како у Источном Сарајеву, тако и у другим градовима Српске.

„Покровитељ 20. `Лут феста` је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, чиме је Фестивал добио посебан значај. Ова подршка је од изузетне важности за развој фестивала и позоришне умјетности за дјецу и културе у Српској“, нагласио је Митрић.

У оквиру фестивала планиран је богат пратећи програм, који ће ове године бити у знаку прославе јубилеја и великог луткарског карневала, истичући истраживачки приступ у релазацији свих сегмената.

У оквиру пратећег програма биће одржани: Луткарски карневал, представе које ће бити одигране у Трнову, Калиновику, Источном Старом Граду, Хан Пијеску и Власеници, репризна играња представа такмичарског програма у Зворнику, Милићима и Теслићу, радионице израде и анимације лутака, те промоције издања из области луткарства.

Митрић је навео да ће у оквиру пратећег програма Фестивала учествовати два позоришта из Србије: Лутка сцена „Пепино“ из Ниша са представом „Пут око света“, у режији Небојше Јовановића и Позориште „Театрило“ из Новог Сада са представом „Златокоса у свету чуда“, у режији Цветина Аничића.

Представе такмичарског програма Фестивала биће одигране и у Културном центру Пале.

Митрић је истакао да ће у оквиру фестивала, чији је генерални покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, радити два жирија, што показује озбиљност и висок фестивалски ниво.

Он је прецизирао да ће Међународни стручни жири чинити професори Наумов Николај Петрович из Русије и Боњо Лунгов из Бугарске, те редитељ
Предраг Бјелошевић из Републике Српске, док ће жири новинара и критике радити у саставу: позоришни критичар Александар Саша Грандић, новинар Новинске агенције Републике Српске СРНА Огњен Беговић и музички педагог Младен Јанковић.

У плану су и луткарске радионице: Радионица Фолклор кроз луткарство „Приче из старог млина“, коју води Зорана Милошаковић из Позоришта лутака „Пинокио“, Београд, Радионица израде и анимације лутака „Откачене лутке“, коју воде Анкица Аврамовић из Источног Сарајева и Тибор Фараго из Народног позоришта „Тоша Јовановић“, Зрењанин и радионица „Лутка и ја смо дио једног сна“, коју води драматург и редитељ из Београда Милан Мађарев.

Фестивал ће бити отворен музичко-луткарским спектаклом, представом „ДЖумбус“, у извођењу Позоришта „Верк 89“ из Аустрије. Покровитељ ове представе је Аустријски културни форум Сарајево.

Према Митрићевим ријечима, отварању Фестивала претходиће перформанс уличног сликарства у част јубилеја под називом „Насликана анима кроз машту и стварност“, Сликарске радионице „Палета“ из Зворника.

У оквиру церемоније отварања биће уручене и скулптуре „Златна анима“ предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и Министарству просвјете и културе Српске, покровитељима Фестивала.

Поводом јубилеја, биће уручене и плакете граду Источно Сарајево, општинама Источног Сарајева, спонзорима, медијским покровитељима, пријатељима Фестивала и истакнутим умјетницима-сарадницима.

Одлуком Савјета фестивала, Плакета „Златна анима Радослав Лазић“ за допринос развоју луткарске умјетности биће додијељена професору Николају Наумовом /Русија/, за свеукупно стваралаштво на пољу развоја, афирмације и унапређења луткарства.

Фестивал суфинансирају град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале, Амбасада Аустрије у БиХ /Аустријски културни форум/.

Бронзани спонзор фестивала је Умјетничка ливница „Јеремић“, Београд.

Спонзор фестивала је Туристичка организација Јахорина.

Генерални медијски покровитељи Фестивала су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Медијски пријатељи су: Фена, Елта ТВ, БНТВ, БХРТ и портали „Катера инфо“, „Принцип њуз“.

Фестивал ће бити отворен у недјељу, 12. маја, у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.
/Срна/