СЛОБОДУ НЕ ЗНАЈУ ДА ЦИЈЕНЕ ОНИ КОЈИ ЈЕ НИСУ СКУПО ПЛАТИЛИ

1266

Слободу не знају да цијене они који за њу нису платили велику цијену, поручили су вечерас ученици средњих школа „Источна Илиџа“, и „28. јуни“ и студенти Катедре за историју Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, током свечане академије поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом.

„Данас је Дан побједе над фашизмом. Ако бисмо заћутали на минут над сваком жртвом тишина би трајала годинама, деценијама. Зато не смијемо заборавити наше претке који су крвљу написали страшну епопеју о величини људскости и жртвовања, патње и страдања, које не смијемо заборавити, а морамо опростити. Само тако славимо побједу над мржњом и мраком фашизма“, порука је младих Источног Сарајева.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је Срни да је Градска управа веома задовољна што се данас овај град сврстао међу 501 град у свијету, који се придружио организацији марша „Бесмртног пука“.

Вуковић је захвалио за организацију свечане академије свим учесницима данашњег величанственог марша, а посебно представницима СУБНОР-а и организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата са подручја свих шест источносарајевских општина, као и ученицима и студентима овог града.

„Врло је важно да баштинимо традицију антифашизма српског народа у цијелој Републици Српској, а посебно овдје у Источном Сарајеву. Ми смо данас подсјетили јавност да се бруталност фашистичког и усташког режима у Другом свјетском рату огледала на овим просторима и у томе да је наш /Његово вискокопреосвештенство/ митрополит дабробосански Петар /Зимоњић/ управо због српског језика и ћирилице утамничен и одведен у Јасеновац, а потом бачен у јаму Јадовно, заједно са неколико епископа и 40 свештеника Српске православне цркве“, истакао је Вуковић.

Он је нагласио значај борбе Срба, Руса, Јевреја и Рома у борби против фашизма.

Идејни творац и организатор свечане академије професор српског и руског језика Слађана Шешељ рекла је Срни да је циљ овог догађаја сјећање на све невине страдале жртве и Првог и Другог свејтског рата, као и Одбрамбено-отаџбинског рата, али и величање живота и побједе живота над смрћу.

У Источном Сарајеву данас је први пут одржан марш „Бесмртног пука“.

Ову манифестацију организовали су Градска управа Источно Сарајево, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Амбасада Руске Федерације у БиХ.

 

/Срна/