МЈЕСЕЦ ПОДИЗАЊА СВИЈЕСТИ У БОРБИ ПРОТИВ КАРЦИНОМА ДОЈКЕ

825

Успијех лијечења малигних болести дојке у многоме зависи од времена откривања исте, а то подразумјева спровођење редовних прегледа од стране хирурга те спровођење дијагностичких процедура као што су мамографија и УЗ дојке. Прим. др Милорад Шупић је истакао да је циљ организовања овакве врсте прегледа  подизање свијести код жена о значају превентивног прегледа дојки јер је жена најбољи дијагностичар својих дојки ако их свакодневно самопрегледа.

Како истиче прим. Др Шупић на прегледе су се јављале и пацијентице са двадесет година  па чак и до 90 година, тако да се може закључити дса године нису мјерило, али најчешћи проблеми са дојкама  јављају се у периоду од 45 до 60 године. Према његовим ријечима циљ је рано откривање јер су онда и шансе за изљечење много већ, као и лијечење терапијско, онколошко и хируршко далеко је лакше када се болест открије у раном стадијуму.

Акција превентивних прегледа у Болници „СРБИЈА“ поводом мјесеца подизања свијести у борби против рака дојке организујемо већ шесту годину за редом.

Подсјећамо да је Током акције превентивних прегледа дојке у Болници „Србија“ у 2014. години  прегледано 300 пацијената, а 2018. године је прегледано око 750 пацијената. Може се закључити да се свијест о овој болести, али прије свега о њеном раном откривању итекако повећала.

 

/ИС радио/