НОВИ ПРОГРАМ НА КАТЕДРИ ЗА РУСИСТИКУ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ЈЕДИНСТВЕН У РЕГИОНУ

959

Руски језик и књижевност и међународни политички односи, нови студијски програм на Катедри за русистику Филозофског факултета на Палама, будућим студентима пружиће широк спектар знања заснованих на традиоционалном учењу, али прилагођен актуелним тенденцијама и потребама младих, рекла је Срни руководилац Катедре Вишња Вишњевац.
Пратећи свјетске токове, које подразумијевају студије страних језика и међународних односа, Филозофски факултет Пале први у Републици Српској, али и региону будућим студентима нуди јединствен програм који представља комбинацију русистике и међународних политичких односа.

Она је најавила да ће у септембру бити уписана прва генерација новог програма и истакла да ће свршени студенти моћи да раде као професори руског језика, преводиоци, политиколози, истраживачи, научници или аналитичари.

Вишњевац је додала да ће, осим тога, свршени студенти моћи да обављају савјетодавне послове, послове у дипломатији и јавном сектору.

„Дакле, ријеч је о не само теоријском, већ и о изузетно практичном профилу са широком лепезом послова које могу обављати у оквиру просвјетног, научног, стручног, јавног и истраживачког сектора“, рекла је Вишњевац.

Према њеним ријечима, у сарадњи са престижним Московским педагошким државним универзитетом и Руским универзитетом дружбе народа, студенти ће имати прилику да бораве на партнерским универзитетима, гдје ће се усавршавати.

Вишњевац је подсјетила да је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске одобрило нови студијски програм на Катедри за русистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

„Катедра је на формирање оваквог програма првенствено подстакнута процесом модернизације наставних планова и програма и побољшања квалитета студија, због чега ће студијски програм Руски језик и књижевност и међународни политички односи будућим студентима пружити широк спектар знања утемељених на традиоционалном учењу, али прилагођен актуелним тенденцијама и потребама младих нараштаја“, истакла је Вишњевац.

Она је додала да је на увођење овог студијског програма утицала све већа потреба за учењем руског језика због све боље позиционираности и утицаја Руске Федерације у Европи, али и у свијету.

Вишњевац је нагласила да значајан допринос развоју русистике на Филозофском факултету пружа и недавно отворени Центар за руске студије који промовише руски језик, књижевност и културу у цјелини, али у оквиру којег ће бити организован и низ семинара и предавања о актуелним темама из међународних односа, економије, геополитике, бизниса.

„Због свега наведеног, Центар за руске студије са новим студијским програмом чини својеврсну симбиозу. Осим тога, Центар је као један од примарних циљева поставио рјешавање питања статуса руског језика у основним и средњим школама у Републици Српској, те његово увођење у школе у којима се не изучава“, појаснила је Вишњевац, која је и директор овог центра.

Она је напоменула да руски и српски народ повезују најдубље и нераскидиве духовне, културне, етничке споне које су видљиве и у језику.

 

/Срна/