ПЛАМЕНКО ЧУСТОВИЋ ПОДНИО ОСТАВКУ НА ФУНКЦИЈЕ У РАК-у ЗБОГ ИМЕНОВАЊЕ ДРАШКА МИЛИНОВИЋА ЗА ДИРЕКТОРА

792

Предсједавајући и члан Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ (РАК) Пламенко Чустовић поднио је оставку на ову функцију. То је за Рапорт потврдио и Чустовић, уз појашњење да је разлог оставке избор кандидата Драшка Милиновића за новог директора РАК-а.

„На телефонској сједници 24. априла већином гласова од 4:2 између двојице кандидата за директора изабран је Драшко Милиновић. Избор тог кандидата у противности је са оним што су сви чланови Савјета интерно исказивали у току поступка и након обављених интервјуа, јер је једнодушно мишљење, све до приступања гласању, било да је садашњи генерални директор Предраг Ковач убједљиво најбољи кандидат. Зато ми је очигледно да су чланови Савјета који су гласали за избор господина Милиновића, чији избор је био најављиван кроз медије још и прије расписивања конкурса, поступили по неком спољном утицају, а не по сопственом увјерењу. Другачије објашњење не постоји!“, сматра Чустовић.

У образложењу оставке истиче да се радило о избору између кандидата иза којег, по оцјени самог Савјета РАК-а даваној приликом усвајања извјештаја о раду, стоји четворогодишњи успјешан рад на челу Агенције (господин Ковач) и кандидата који је, до пријаве на конкурс, био директор Радио-телевизије Републике Српске, јавног емитера који је у претходном периоду био више пута кажњаван од стране РАК БиХ због непоштовања и непридржавања регулативе — кодекса и општих аката прописаних од стране управо Савјета РАК БиХ (Милиновић).

„Приликом одлучивања од стране Савјета о жалбама РТРС-а против таквих рјешења, чланови Савјета износили су став да је РТРС озбиљно кршио начела на којима се мора заснивати рад јавног РТВ сервиса, односно, да је РТРС изразито у функцији владајуће политичке странке. Савјет РАК-а је у највећем броју случајева одбијао жалбе РТРС-а као неосноване. Зато је шокантно да су се приликом гласања о избору генералног директора четири члана Савјета изјаснила за именовање бившег директора РТРС-а. Према мом мишљењу, на тај начин је Савјет, једним потезом, у суштини, дезавуирао властити рад и властите ставове“, мишљења је Чустовић.

Истиче да је за све вријеме мандата и рада Савјета, у којем је он обављао дужност предсједавајућег, инсистирано на независној позицији чланова Савјета приликом одлучивања о свим питањима, па су у том духу, готово у правилу, биле доношене конкретне одлуке, и то, у највећем броју, консензусом, а увијек у атмосфери пуног међусобног уважавања.

„На тај дио обављеног посла могли смо бити поносни. Нажалост, доношењем изузетно важне одлуке о избору генералног директора, Савјет је несхватљиво, на самом истеку свог мандата, поступио према неком спољном диктату. Тиме је Регулаторна агенција за комуникације БиХ изгубила своју битну карактеристику, без које се губи и један од темељних услова разлога њеног дјеловања – независност. Јесте да живимо у вријеме свеопштег тренда подривања и маргинализовања свих демократских вриједности и стандарда, па је тако, ево „шап’том пала“ и Агенција. Међутим, ја не желим у таквом нечему учествовати, нити то прихватити и с тиме се помирити, јер је у оштрој противности са мојим моралним и професионалним увјерењима и принципима. Зато, напросто морам подвући црту! Из наведених разлога, не видим више могућност да наставим ангажман у Савјету РАК-а, ни као предсједавајући , ни као члан“, образложио је своју одлуку Чустовић.

ИЗВОРRAPORT.BА