ПАЛЕ- Општина нијема на катастрофално стање некадашњег студентског дома на Каловитим брдима (ВИДЕО)

669

На локалитету гдје је некад био извиђачки дом, а касније и Студентски центар Пале на Каловитим брдима у Палама, вријеме као да је стало. Све што данас овдје можете видјети су полупани прозори и врата, рушевине, паљевина, смеће на све стране, уништено, девастирано и покрадено све што се могло украсти…једна непријатна слика која се не среће ни на неким депонијама.

Приступ овом мјесту је дозвољен свакоме ко пожели да дође. Капија нема, ограда је углавном срушена, све је отворено и “на изволите”. Ови објекти су и горјели два пута и, погодите, за то нико није одговарао. Како је још раније за ОСМ телевизију потврђено, предмет се налази у Окружном тужилаштву Источно Сарајево.

Грађани који живе у близини истичу да се на овом локалитету окупљају лопови, наркомани, пиромани, а у посљедње вријеме како су наступиле мјере везане за вирус корона и групе које конзумирају алкохол и смеће бацају около. Један од становника који има двориште надомак овог локалитета каже да су му таква лица знала упадати у башту чупати усјеве и правити штету. Сви који живе у близини питају се ко је одговоран за овакво стање и да ли ће надлежни да ураде коначно нешто по овом питању.

Објекти и имовина некадашњег извиђачког дома и Студентског центра у власништву су општине Пале, а у каквом су стању, можемо слободно рећи да су препуштени на милост и немилост сами себи.

Општина Пале је у више наврата организовала лицитацију за продају овог некад репрезентативног, а сада уништеног објекта на Каловитим брдима, али безуспјешно. Зашто је општинска власт дозволила пропадање и даље урушавање своје имовине питање је које и даље остаје, а на које одговор нисмо добили и након емитовања више прилога на ОСМ телевизији везаних за пропадање ове општинске имовине.

Мјештани насеља Каловита брда, а и старосједиоци Пала, са сјетом се сјећају некадашњег Дјечијег центра “Будућност“ Пале, које је битисало у овим објектима, а затим и Студентског дома. Подсјетићемо, да су из ових, данас урушених просторија и објеката, изашле и прве генерације студената Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Зато, с правом, мјештани Каловитих брда, али и грађани Пала тврде да је најмање што је општина Пале за своју имовину могла урадити је да је обезбиједи и заштити од додатног пропадања и новог урушавања.

ИЗВОРИС РАДИО