ПРОЈЕКАТ ОД 30 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ОБНОВУ ИНФРАСТРУКТУРЕ ЗА ВОДОВОД У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

774

Савјет министара у техничком мандату утврдио је на данашњој телефонској сједници Приједлог уговора о финансирању између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ вриједан 30 милиона евра за пројекат „Водоводна и канализациона инфраструктура у Републици Српској – два“.

Пројекат ће допринијети унапређењу услова живота за више од 216.000 становника Републике Српске, а укључује изградњу и обнову инфраструктуре за водоснабдијевање, отпадне и олујне воде у општинама које учествују у овом пројекту, саопштено је из Савјета министара.

Укупна вриједност пројекта процијењена је на 60 милиона евра, од чега је кредит ЕИБ-а 30 милиона евра, домаћа контрибуција и други извори 28,8 милиона евра и грант средства 1,2 милиона евра.

Рок отплате кредита је 25 година, укључујући грејс период од шест година са алокацијом на Републику Српску.

Пројекат ће бити реализован између 2020. и 2024. године.

Приједлог уговора са основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника је предложен министар финансија и трезора БиХ.

Савјет министара утврдио је Приједлог основа за вођење преговора и закључивање Анекса споразума између Савјета министара и Владе Црне Горе о спровођењу граничних провјера на заједничким граничним прелазима.

Разлози за закључивање анекса Споразума су утврђивање заједничких граничних прелаза између БиХ и Црне Горе, унапређење вршења заједничке граничне контроле, укључујући саобраћајнице, помоћне објекте, просторије и друге објекте неопходне за вршење заједничких граничних контрола.

Према овом анексу, а у складу са споразумом између БиХ и Црне Горе, утврђене су локације заједничких граничних прелаза и то Шћепан Поље – Хум у Шћепан Пољу /Црна Гора/, Илино Брдо – Клобук у Клобуку /БиХ/, Враћеновићи – Делеуша у Враћеновићима /Црна Гора/, Ситница – Зупци у Зупцима /БиХ/.

Утврђене су и зоне заједничких граничних прелаза које се налазе на територији БиХ и на територији Црне Горе и у којима су службена лица двије земље овлаштена да врше заједничке граничне контроле. Стране потписнице сносиће трошкове изградње заједничког граничног прелаза на својој територији.

Приједлог основа биће упућен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, уз приједлог да за потписника Анекса одреди министар безбједности БиХ.

Савјет министара утврдио је данас Приједлог споразума о финансирању између БиХ и Европске комисије којим се мијења Споразум о финансирању БиХ и Европске комисије у вези са „Интеррег ИПА програмом прекограничне сарадње Хрватска, БиХ и Црна Гора“ за период 2014 – 2020. у оквиру Инструмента претприступне помоћи /ИПА 2/.

Измјенама је у Споразум уврштен оквир за извршење Програма о сарадњи, те допуњена правила о држављанству и поријеклу у поступцима јавне набавке.

Из Савјета министара подсјећају да је циљ овог програма повећање социјално-економског раста програмског подручја путем интервенција у областима здравствене, социјалне, те заштите животне средине и природе, спречавање ризика и развој одрживог туристичког и пословног окружења.

Министарство финансија и трезора упутиће Приједлог споразума Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић.

Савјет министара усвојио је Приједлог за закључивање пројектног документа о регионалном програму техничке сарадње за Пројекат ТЦП/РЕР/3704 „Спремност на одговор у случају појаве афричке свињске куге на Балкану“ између Савјета министара и Организације за храну и пољопривреду УН /ФАО/.

Пројекат „Спремност на одговор у случају појаве афричке свињске куге на Балкану“ односи се на хитне мјере предострожности против болести афричке куге, укупне вриједности 500.000 долара донаторских средстава, а обухвата БиХ, Албанију, Сјеверну Македонију, Црну Гору и Србију.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ ће овај приједлог доставити Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Савјет министара усвојио је информацију Министарства цивилних послова о учешћу БиХ у Еразмус плус програму у дијелу који се односи на образовање и младе, те донио више закључака ради даљег активног учешћа БиХ у овом дијелу програма ЕУ.

БиХ активно учествује у образовним мрежама: Европски квалификациони оквир, Информативна мрежа о образовању, имплементација Европске агенде за образовање одраслих.

Такође, БиХ је активна у пројектима које нуде електронска платформа е-твининг – интернет портал намијењен међународној сарадњи и усавршавању наставног и ненаставног особља од предшколског васпитања и образовања до средње школе, те Европска платформа за образовање одраслих – ЕПАЛЕ.

Подаци до јула ове године говоре да се број регистрованих чланова портала е-твининг повећао на 1.392 у односу на крај јуна 2018. године када је било 1.096 регистрованих корисника. Повећан је и број регистрованих школа са 421 на 472, као и број пројеката који су завршени или је у току њихова реализација са 598 на 879.

Према Информацији, у 2018. години апликанти из БиХ на основу осам пројеката у области високог образовања повукли су 2.950.674 евра, а за пет пројеката у области младих повучено је 320.510 евра.

Савјет министара, на приједлог Министарства цивилних послова, додијелио је Азри Дедић новчану награду од 10.000 КМ за освојену златну медаљу на Европском првенству ИД у џудоу одржаном у њемачком граду Келну у категорији до 70 килограма.

На приједлог Министарства безбједности, Савјет министара је донио одлуку о одобравању 100.000 КМ из текуће резерве буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ ради пружања међународне помоћи Влади Албаније.
/Срна/