ПРВУ СЈЕДНИЦУ НСРС ОТВАРА МАЛЕШЕВИЋ, ЗАКЛЕТВЕ НАЈСВЕЧАНИЈИ ЧИН

925

Прво засједање 10. сазива Народне скупштине Републике Српске, које ће бити одржана данас, отвориће најстарији посланик у овом сазиву Дане Малешевић, који ће водити сједницу до избора предсједника парламента, саопштено је из Народне скупштине Српске.
Протоколом је дефинисано да посланици усвоје дневни ред, а потом приступе конституисању радног предсједништва које, осим Малешевића, чине три најмлађа посланика – Денис Шулић /СНСД/, Давор Шешић /СДС/ и Александар Главаш /ДНС/.

Потом би требало да буде изабрана комисија за избор и именовања, послије чега ће услиједити пауза од 30 минута, како би она засједала и затим поднијела извјештај о разматрању материјала који је доставила Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ.

Послије паузе посланици ће прећи на трећу тачку дневног реда која се односи на именовање и верификацију мандата народним посланицима, а потом ће они положити свечану заклетву, саопштено је из Народне скупштине.

Након што посланици положе заклетву, слиједи избор предсједника парламента, а чланом 15 Пословника Народне скупштине прописано је да сваки посланик може да предложи кандидата за предсједника.

Новоизабрани предсједник Народне скупштине потом заузима мјесто предсједавајућег и води даљи ток сједнице. Одмах послије избора предсједник Народне скупштине обраћа се јавности, а потом позива представника ЦИК-а да уручи сертификате о избору новоизбраном предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и потпредсједницима Рамизу Салкићу и Јосипу Јерковићу, предвиђено је протоколом.

Предсједник Републике и потпредсједници полажу, а потом потписују свечану заклетву, послије чега је предвиђено да се предсједник Српске обрати у парламенту.

Свечану заклетву након тога полаже и потписује члан Предсједништва БиХ из
Републике Српске Милорад Додик и обраћа се посланицима и јавности.

Протоколом прве сједнице предвиђено је да Народна скупштина на приједлог њеног предсједника потом доноси одлуку о броју потпредсједника, те покреће иницијативу за избор делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и у Вијеће народа Републике Српске.

У складу са договором постигнутим на састанаку представника политичких странака 14. новембра тиме би први дио прве сједнице требало да буде закључен, а у његовом наставку ће бити бирани потпредсједници парламента.

Послије завршетка свечане сједнице медијима би у прес-холу Народне скупштине кратко требало да се обрате предсједник Српске, српски члан Предсједништва БиХ и новоизабрани предсједник Народне скупштине.

Првој сједници 10. сазива Народне скупштине присуствоваће бројни представници политичког и јавног живота Српске, представници дипломатског кора и међународних организација, а долазак су, између осталих, потврдили премијер Србије Ана Брнабић и предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић.

Свечани коктел биће уприличен у ресторану Народне скупштине Републике Српске.
/Срна/