СУДИЈА МЕРОН У ПОСЈЕТИ РЕГИОНУ, СУТРА У САРАЈЕВУ

1211

Предсједник Међународног механизма за кривичне судове Теодор Мерон започео је данас званичну посјету Србији, БиХ и Хрватској, која ће трајати до четвртка, 22. новембра, саопшено је из овог механизма.
Мерон ће у Београду данас и сутра разговарати са премијером Аном Брнабић, министром иностраних послова Ивицом Дачићем, те министром правде Нелом Кубуровић, након ћега ће отпутовати у Сарајево, гдје ће се сутра и у сриједу, 21. новембра, састати са високим представником Валентином Инцком, као и предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем.

Он ће одржати предавање у Информативном центру Хашког трибунала, преносе федерални медији.

У сриједу и четвртак, 21. и 22. новембра, Мерон ће се у Хрватској састати са предсједником Владе Андрејом Пленковићем, министром иностраних и европских послова Маријом Пејчиновић Бурић, те министром правосуђа Драженом Бошњаковићем.

Ово је посљедња званична посјета Мерона региону бивше Југославије прије окончања његовог мандата као предсједника Механизма 18. јануара 2019. године.

Мерон је претходно обављао функцију предсједника Хашког трибунала у четири мандата и функцију предсједника Механизма у два ранија мандата.

Судија Кармел Ађијус преузеће функцију предсједника Механизма 19. јануара.

Међународни механизам за кривичне судове основан је Резолуцијом 1966 /2010/ Савјета безбједности УН да би довршио преостале послове Међународног кривичног суда за Руанду и Хашког трибунала након окончања њихових мандата.

Механизам има два огранка, један у Аруши, Танзанија, и један у Хагу, Холандија.

 

 

/Срна/