ПУНИХ 28 ГОДИНА ОД ПРОГЛАШЕЊА СКУПШТИНЕ СРПСКОГ НАРОДА У БиХ

943

Данас се навршило 28 година од проглашења Скупштине српског народа БиХ, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.
Од њеног проглашења 24. октобра 1991. године административно сједиште скупштине било је у Сарајеву, након избијања ратног сукоба измјештено је на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.

Посланици Народне скупштине 9. јануара 1992. године усвојили су Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и тај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

По окончању ратних дејстава, а након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године, Народна скупштина преузима примарну одговорност спровођења нормативне државне реизградње и обнове.

Народна скупштина Републике Српске је законодавни орган у структури власти Републике. Обављајући нормативне, контролне, регулатoрне и изборне функције из своје надлежности, централна је институција парламентарног уређења Републике Српске.

Према савременим парламентарним принципима, састав скупштине чине 83 народна посланика, изабрана на непосредним парламентарним изборима.

Први послијератни избори одржани су 1996. године. До тада, скупштину су чинили посланици који су били изабрани на првим вишестраначким изборима у БиХ 1990. године, као посланици тадашње Скупштине БиХ.

До 2002. године, народни посланици бирани су на мандат у трајању од двије године, а од 2002. на четворогодишњи мандат.

Народна скупштина до сада је имала девет сазива, а садашњи десети сазив конституисан је на основу избора одржаних 7. октобра 2018. године и чине га 28 посланика СНСД-а, 13 СДС-а, осам ДНС-а, седам ПДП-а, седам СП-а, по четири посланика НДП-а, Уједињене Српске, Демократског савеза – Демос и Заједно за БиХ, као и два самостална посланика.

Сала у којој се одржавају засједања Народне скупштине опремљена је савременим конференцијским системом са електронским гласањем који омогућава, у техничком погледу брз и ефикасан рад.

Уграђена опрема подржава рад 114 учесника, омогућава приказивање резултата гласања и вријеме дискусије, приказује позицију активних конференцијских јединица, а омогућава и озвучење простора.

Рачунарски конференцијски систем пружа могућност ефикасног рада, чувања и штампања потребних података. Додатна уграђена опрема омогућава снимање аудио и видео записа на одговарајући медиј.

Поред сале у којој се одржава сједница Народне скупштине налазе се прес хол и прес соба који су на услузи средствима информисања за праћење рада Народне скупштине Републике Српске.

 

/Срна/