ПАЛЕ- Свечана сједница Скупштине Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“

1061

Свечана сједница Скупштине Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ почела је данас у Палама поводом обиљежавања 28 година од првог засједања Скупштине српског народа у БиХ.

Сједницом Скупштине предсједава предсједник Асоцијације Момчило Крајишник – први предсједник Скупштине српског народа у БиХ, а потом и Народне скупштине Републике Српске, те први српски члан Предсједништва БиХ.

На почетку сједнице Скупштина је одала почаст свим преминулим члановима Асоцијације „Ствараоци Републике Спске“, као и најзаслужнијим политичким актерима стварања Републике Српске.

Чланови Скупштине требало би данас да размотре извјештај о раду Асоцијације за ову годину, а у плану је и усвајање декларације о положају Републике Српске у БиХ – садашњост и будућност.

Данас се навршило 28 година од проглашења Скупштине српског народа БиХ, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.

Од њеног проглашења 24. октобра 1991. године административно сједиште скупштине било је у Сарајеву, након избијања ратног сукоба измјештено је на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.

Посланици Народне скупштине 9. јануара 1992. године усвојили су Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и тај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

По окончању ратних дејстава, а након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године, Народна скупштина преузима примарну одговорност спровођења нормативне државне реизградње и обнове.

 

/Срна/