СОКОЛАЦ- На Сабору „Пјевај Романијо“ више од 40 пјевачких друштава

328

Пети Сабор старог српског пјевања „Пјевај, Романијо“ окупио је у порти Манастира Пресвете Богородице код Сокоца више од 400 чланова изворних пјевачких група из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је отварајући ову манифестацију да је управо код тог манастира у Кнежини 1989. на великом црквено-народном сабору обиљежено 600 година од Косовске битке.

Он је, поздрављајући госте, рекао да се налазе на Романијском Косову и да је то подручје дало много за стварање Републике Српске, те подржао одржавање оваквих саборовања којима се чува традиција и културна баштина српског народа.

„Ако не знамо ко смо и како су наши преци дали своје животе за нашу слободу, онда немамо будућност као народ“, изјавио је Бјелица.

Јереј Милан Ђукић у обраћању окупљенима рекао је да се кроз пјевање, било литургијско или народно, исказују најљепше емоције упућене Богу и народу.

„Његујући успомену на наше претке, ми се драга срца сјећамо њих кроз овакве догађаје“, истакао је Ђукић.

Предсједник Скупштине КУД-а „Завичај“ Драган Боровчанин навео је да се у порти манастира у Кнежини окупило више 40 пјевачких друштава и да вјерује да ће ово саборовање прерасти у традиционалну манифестацију којом ће и будуће покољење чувати од заборава оно што је наслијеђено од својих предака.

Предсједник пјевачке групе „Свети Ђорђе“ Драгољуб Стојановић, који је и предсједник „Просвјете“ из Новог Горажда, подсјетио је присутне да ће у недјељу, 12. јуна, у порти Цркве Светог Ђорђа у том граду бити одржан 19. Сабор старог пјевања у Срба, најстарија манифестација тог типа у Српској.

Сабор старог српског пјевања „Пјевај, Романијо“ организовао је КУД „Завичај“ уз помоћ Министарства културе и информисања Србије, општине Соколац и бројних привредника са подручја соколачке општине.

У манастиру је служена и литургија и прослављена крсна слава соколачког Културно умјетничког друштва /КУД/ „Завичај“ Свети цар Константин и царица Јелена.

/СРНА/