СОКОЛАЦ- Обиљежавање Дана манастира на Равној Романији 10. и 11. августа

449

Дан манастира Светог Георгија на Равној Романији биће обиљежен 10. и 11. августа духовним и културним садржајима.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће Свету архијерејску литургију 11. августа, када ће бити служен и помен за пострадале војнике и војсковође у одбрамбеним биткама и ратовима.

Манастир Светог Георгија на Равној Романији освештан је 11. августа 2002. године, а на његовим унутрашњим зидовима уписана су имена 4.100 бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату.

Литургија поводом Дана освештања, отварања манастира и сјећања на српске борце почеће у 9.00 часова.

Настојатељ манастира на Равној Романији архимандрит Андреј рекао је Срни да ће обиљежавање Дана манастира на Равној Романији почети у уторак, 10. августа, вечерњим богослужењем од 18.00 часова, а потом народним саборовањем и весељем у порти храма.

Из соколачке Установе за културу „Перо Косорић“ су за 11. август најавили манифестацију 24. „Госпојинске вечери културе“, са програмом „Теби горо Романијо“.

Вршилац дужности директора ове установе Душка Лукић рекла је Срни да ће у оквиру ове манифестације у порти манастира на Равној Романији наступити велики број културно-умјетничких друштава и изворних пјевачких група, те извођача на традиционалним инструментима.

„Ове године очекујемо пјеснике, гусларе, фрулаше и 12 етно-група, те више удружења која ће презентовати народну-кухињу и народне рукотворине романијско-гласиначког краја“, навела је Лукићева.

У порти храма Светог Георгија 11. августа биће одржани и Дан меда и љекобиља, а гости славља на Романији биће и организатори традиционалне „Купусијаде“ из Мрчајеваца.

/Срна/