СОКОЛАЦ- Обиљежено 30 година од смотре милиције Републике Српске

377

На Сокоцу је данас обиљежено 30 година од прве смотре милиције Српске Републике БиХ у организацији Ветерана служби безбједности Републике Српске, Подружница Источно Сарајево.

Предсједник Подружнице Радован Пејић рекао је новинарима да је 30. марта 1992. године на градском стадиону „Бара“ на Сокоцу извршена прва смотра, чиме је формирана милиција Српске Републике БиХ, односно полиција Републике Српске.

Он је рекао да је у свеченом строју било 230 милиционара Српске аутономне области /САО/ Романија, од којих је 70 одсто било оспособљено за извршавање посебних задатака.

Тог дана, каже Пејић, министар тадашње САО Романија Зоран Цвијетић предао је рапорт првом министру унутрашњих послова Српске Републике БиХ Мићи Станишићу, а полицајци су положили заклетву.

Пејић је подсјетио да је српски кадар у Републичком Секретаријату унутрашњих послова тадашње БиХ располагао подацима да се широм БиХ формирају паравојне формације „Зелене беретке“ и „Патриотска лига“.

„Имајући у виду дешавања у Скупштини тадашње БиХ српски посланици су формирали Скупштину српског народа Републике БиХ и одмах након усвајања Устава и Закона о унутрашњим пословима на Сокоцу је извршена прва смотра милиције да би те паравојне формације биле заустављене“, рекао је Пејић.

Он је подсјетио да је први конвој оружја који је требало да дође у јединице „Зелених беретки“ заустављен управо на Романији захваљујући Цвијетићу, који је убрзо након тога унапријеђен за министра МУП-а САО Романије.

„Поносни смо и хоћемо да његујемо традиције и чувамо успомену на сва та дешавања као и на 782 припадника МУП-а који су у темеље отаџбине уградили оно највредније, своје животе“, навео је Пејић.

Он је нагласио да Ветерани служби безбједности имају изузетну сарадњу са руководством МУП-а Републике Српске, као и са свим институцијама у граду и локалним заједницама.

Пејић је апеловао да се 30. март уврсти у датуме од посебног значаја за Републику Српску.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је изразио задовољство што се данас обиљежава јубилеј у, како каже, родном мјесту Министарства унутрашњих послова Републике Српске и што се ово министарство сваки дан унапређује и развија.

Он је додао да је почетком марта 1992. МУП било главни ослонац српском народу у одбрани Републике Српске и уливао сигурност, јер у то вријеме није била формирана Војска тадашње Српске Републике БиХ.

„Под покровитељством Европске заједнице представници три народа у БиХ су се договорили да могу да оснују своја министарства да заштите народ без обзира на националност на том простору и то је урадио наш МУП“, рекао је Бјелица.

Он је упутио честитку министру унутрашњих послова Срспке Драгану Лукачу, његовим сарадницима и свим припадницима МУП-а поводом Дана полиције, те им изразио захвалност што раде у интересу грађана, те унапређују и опремају МУП да би заштитили Републику Српску и њено становништво.

Потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић рекла је да је требе више причати о овом јубилеју, јер је полиција прва стала у одбрану грађана Републике Српске и са народом издржала првих неколико мјесеци до стварног форимрања и организовања Војске Републике Српске.

„Полицја је и данас прва, и усудила бих се рећи, једина линија одбране и једини гарант безбједности Републике Српске“, рекла је Јовичевићева.

Она је апловала на ресорне министре у Влади Српске да се датум 30. март уврсти у званични календар обиљежавања датума од националног значаја.

Вијенце на Централни споменик положили су Соња Јовичевић Караџић, делегација МУП-а – Полицијске управе Источно Сарајево, представници општина Соколац, Источна Илиџа и Пале те Ветерана служби безбједности Републике Српске, Подружнице Источно Сарајево.

/Срна/