СОКОЛАЦ- Обиљежен Дан бораца Републике Српске

94

На Централно спомен-обиљежје на Сокоцу, на којем су исписана имена 1.250 српских бораца Сарајевско-романијске регије, јуче је, поводом Дана бораца Републике Српске, положен вијенац.

Вијенац је положила делегација Борачке организације општине Соколац у присуству представника породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

Предсједник општинске Борачке организације Љубомир Ерић рекао је да је са подручја Сокоца у Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло око 350 бораца и да су данас одали дужно поштовање погинулим саборцима.

Он је навео да се, такође, сјећају и српских јунака, који су још од Првог српског устанка животе положили за слободу.

Ерић је навео да је један од циљева ове организације да ажурира све податке о погинулима, ратним војним инвалидима, породицама погинулих и демобилисаним борцима, те израда социјалних карата према којима ће бити утврђени приоритети при пружању подршке и помоћи борачикм категоријама.

Он је истакао да општинска Борачка организација планира да на свим мјесним гробљима, гдје недостају, поставе спомен-плоче са именима погинулих припадника Војске Републике Српске, у чему ће им, каже, посебно помоћи мјесни одбори.

У Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а 23.752 су положила живот за Српску.

/Срна/