СОКОЛАЦ- Прикупљене 43 дозе крви

218

На Сокоцу су у акцији добровољног давања крви прикупљене 34 дозе драгоцјене течности, потврдила је шеф Службе трансфузије Касиндо Јелена Стојановић Лукић.
Она је у изјави новинарима рекла да су се пријавила 44 даваоца, као и да данашња акција на Сокоцу долази у прави моменат, послије сезоне годишњих одмора када је био смањен број добровољних давалаца и много ће значити да се резерве обнове.

Лукићева је рекла да су планиране акције током септембра, како би допунили резерве и успјели да задовоље све захтјеве који буду до њих долазили.

Лукићева је позвала све људе који здрави да се прикључе оваквим акцијама, те нагласила да се радо одазивају на позиве организатора акција у цијелој регији која је доста разуђена.

„Све то укупно траје пола сата и само здраве особе које имају вишка крви могу је даровати, а то заиста некоме много значи“, поручила је Лукићева, посебно млађем нараштају.

Андреј Миовчић, предсједник Актива добровољних давалаца крви који д‌јелује у оквиру Црвеног крста „Романија“ на Сокоцу, рекао је Срни да је данашња акција трећа коју они организују у овој години.

Он је изразио захвалност добровољним даваоцима крви са подручја општине, као и пријатељима из Гацка који су и овај пут дошли на Соколац и учестовали у акцији.

Миовчић је истакао да организатор није ни очекивао велики одзив због годишњих одмора, те подсјетио да је Актив доборовљних давала крви на Сокоцу основан почетком ове године и окупља око 50 сталних давалаца који су и у ранијем периоду учествовали у оваквим акцијама.

Предсједник Удружења давала крви из Гацка Мирослав Вуковић рекао је Срни да чланови овог удружења већ трећи пут учествују у акцији даривања крви на Сокоцу, јер још из времена рата знају да свака доза те драгоцјене течности спасава животе, зато чега су и раније долазили са групом од двадесетак давалаца код браће на Романију.

Гојко Радмиловић данас је даривао крв са четворицом давалаца који су дошли из Гацка и до сада је тридесетак пута даривао крв, одазивајући се на сличне акције које су организоване на Сокоцу, у Новом Саду, Невесињу и његовом граду.

Сокочанин Милан Маричић даровао је данас крв петнаести пут од 2011. године када се први пут придружио овој „породици хуманиста“ и како да га чини срећним да помогне другима.

/Срна/