СОКОЛАЦ- У току припреме традиционалног пливања за Часни крст на ријеци Каљини

176

Поводом великог хришћанског празника – Богојављења, на ријеци Каљини, на купалишту Бук, 19. јануара биће организовано свечано пливање за Часни крст, а, како је најављено, биће освештана и Богојављенска вода.

У сусрет овом догађају, у кабинету начелника општине Соколац Милована Бјелице одржан je састанак коме су присуствовали иницијатори и учесници поменуте активности Мирослав Нешковић и Крсто Делић.

Начелник Бјелица је навео да је ријечи било око детаља везаних за саму организацију и подсјетио да је општина Соколац и прошле године подржала иницијативу да се настави ово обиљежавање.

– Познато је да се у другим срединама одржава пливање за Часни крст већ дуги низ година, док код нас то није био случај. Међутим, прије двије године четири момка су самоиницијативно организовали пливање на Богојављење, па је тако прошле године било 25 пријављених учесника, надамо се да ће их и ове године бити толико. Данас смо се договорили око организације самог скупа, регистрације учесника, ангажовања Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ и осталих служби чије присуство је неопходно. Такође, обавили смо разговоре са свештенством Српске православне цркве, тако да ће све припреме бити реализоване на вријеме – констатовао је начелник и позвао заинтересоване грађане да дођу у мјесну заједницу Каљина и подрже наше суграђане који су се одлучили за овај велики подвиг пливања на температури испод нуле.

Један од иницијатора који је уједно и учесник Мирослав Нешковић истиче да је осјећај након пливања величанствен и ријечима се не може описати. Он је позвао све који имају жељу и храброст да се пријаве.

Моји пријатељи и ја смо прво пливали у Вишеграду, тачније пет година, јер овдје није било организовано. Имајући у виду да имамо ријеку, дошли смо на идеју да пливање за Часни крст на Богојављење организујемо на подручју наше општине. Сви учесници ће добити признања, иконе и сувенире који ће их подсјећати на овај дан. За оне који до сада нису пливали а имају намјеру да се пријаве, желим да поручим да вјерују у тај свети чин и себе самог. Понављам, то је посебан осјећај, прекрстимо се, идемо и нема страха – увјерио је Нешковић.

Сви заинтересовани могу се пријавити на контакт телефон 066/035-017. Како је најављено скуп је предвиђен тачно у 12.00 часова, док ће се свечани чин пливања за Часни крст одржати у 13.00 часова.

/општина Соколац/