СОКОЛАЦ- Бјелица очекује подршку министра Кошарца за три важна пројекта

317

Начелник општине Соколац Милован Бјелица разговарао је у Сарајеву са министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем о могућности постављања соларне електране, успостављању слободне зоне и изградњи рисорт одмаралишта на Романији.

Бјелица је рекао Срни да је недавно Кошарца упознао са подацима из Студије изводљивости и добио безрезервну подршку за изградњу соларне електране и обећање да општина Соколац благовремено добити потребне сагласности из надлежности овог министарства.

Када је ријеч о соларним електрана, према ријечима начелника, општини Соколац су се пријавила три заинтересована конзорцијума за градњу овог постројења снаге око 100 мегавата.

Он истиче да ће општина Соколац добити и техничку подршку код успостављања слободне зоне за који Соколац има услове у кругу „Нове Романије“ и неким другим локацијама које би чиниле једну цјелину.

Бјелица је, како каже, већ обавио разговоре са представницима ресорних министарстава у Влади Српске и Тима за управљање пројектима око формирања слободне зоне, јер овакве иницијативе крећу од локалне заједнице, а реализују се у сарадњи са надлежним министарствима Српске и Савјета министара.

Он је нагласио да локална управа на Сокоцу има намјеру да изгради рисорт одмаралиште на Равној Романији каква се данас граде за одмор, рекреацију, забаву и смјештај туриста, за које је прије свега, како наводи, потребно обезбиједити сву потребну инфраструктуру, од одвода отпадних вода до специфичности по којој ће се разликовати од сусједних туристичких дестинација, те привући туристе или купце локација.

Бјелица је подсјетио да је раније Скупштина општине донијела План парцелације „Етно-села“ на Равној Романији, те да је Олимпијски центар „Јахорина“ подржао иницијативу општине Соколац да то будуће насеље буде у саставу овог центра.

„Министар Кошарац је изразио задовољство активностима општине Соколац, која је покренула иницијативе за пројекте као што су производња електричне енергије из обновљивих извора, оснивање слободне зоне и укључивања у програме развоја савременог туризма, за које се могу појавити инвеститори“, навео је Бјелица.

/Срна/