СОКОЛАЦ- Одборници нису усвојили извјештај начелника за 2023. годину

75

Скупштина општине Соколац јуче није усвојила извјештај о раду начелника општине Милована Бјелице за 2023. годину који није присустовао сједници, али су одборници дали одређене критике и примједбе на овај документ.

Предсједник соколачке Скупштине општине Сретко Марјановић рекао је да су одборници усвајање Програма кориштења пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју општине за ову годину, према којој ће општинско Одјељење за привреду расписати конкурс са пољопривреднике који ће моћи да добију земљиште у закуп уколико буду испуњавали услове.

Он је изјавио да је разматрена анализа Уговора о концесији за изградњу и кориштење соларне фотонапонске електране на подручју општине, те да ће на приједлог Клуба одборника ДЕМОС-а, затражити од Владе Републике Српске информацију о потписаном концесионом уговору са фирмом „Енер стејт“, односно колика је финансијска добит ове локалне заједнице у наредних 50 година.

На приједног Клуба одборника ДЕМОС-а, већином гласова, у наставку сједнице Скупштине општине започете у петак, 19. априла, усвојен закључак којим се тражи покретање поступка због, како наводе „низа незаконитих радњи начелника општине“.

„Надамо се да ће Министарство унутрашњих послова Српске и Окружно јавно тужилаштво преузети случај и коначно кренути у рјешевање проблема“, рекао је шеф Клуба одборника ДЕМОС-а Срђан Кнежевић.

Он је оцијенио да је скупштинска већина данас присуствовал „покушају блокаде рада Скупштине општине Соколац од начелника општине“.

Образлажући неусвајање извјештаја о раду начелника у прошлој години, шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је да је наведено неколико пројекта од којих већина није из надлежности општине.

„Извршење буџета општине Соколац за 2023. годину се још није нашло пред одборницима, тако да нико од одборника и грађана не зна колико је било остварење буџета“, навео је Радић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је Срни да је уредно доставио извјештај о свом раду у 2023. години, али да не изненађује што није прихваћен јер се таква пракса понавља већ три године.

Када је ријеч о траженој контроли о трошењу буџетских средстава, Бјелица тврди да буџетска средства иду онако како је планирано, те да негдје има и одступања, али да сигурно нема злоупотребе. Он је нагласио да су сви спортски клубовим, удружења и организације, који су тражили средства из буџета, добили у складу са расположивим средствима.

Према његовим ријечима, ни најновија ревизија није утврдила да је било икаквих пропуста, те додао да ће завршни рачун о финансијама у 2023. години бити доступан свима којима је потребно.

Шест одборника СДС-а и начелника општине Милован Бјелица крајем фебруара су у складу са одлуком Општинског одбора ове странке, замрзли даљи рад, уз образложење да их опструише скупштинска већина.

/Срна/