СОКОЛАЦ- „Видовданске повеље“ Небојши Јеврићу и Душану Зуровцу

150
.

Писцима Небојши Јеврићу из Београда и Душану Зуровцу из Источног Новог Сарајева на Сокоцу су уручене повеље „Видовданских пјесничких сусрета“.

Јеврић је, како је, синоћ образложено приликом додјеле признања, био најпознатији ратни репортер „Дуге“ са ратишта из Хрватске, БиХ, Косова и Метохије, а данас је стални аутор у „Националној ревији“.

Он је аутор књига „Адамова глава“, „Црни кофер“, „Тихи рат“, „Српски рулет“, „Херој на магарцу путује у Хаг“, „Кокошији рат“, „Фајронт“, „Бајке“ и „Луда кућа“ /два дијела/.

Јеврић је изјавио новинарима да је „Видовданска повеља“ најзначајнија награда коју је добио јер је најзначајнији дио живота провео у Сарајеву за вријеме рата, те је посвећује оним људима са којима је тада био, а више нису међу живима.

Он је испричао да је у Сарајево дошао када је убијен српски сват Гардовић, а отишао са исељавањем Срба са Грбавице, носећи кости мртвог пријатеља.

„Посао писца је да се примакне довољно близу, ако хоће да чује добру причу“, истакао је Јеврић, баш као што је он у минулом рату отишао у Касиндолску улицу у Неџариће, гдје је било најтеже и ту добровољно остао четири године.

Јеврић је младим књижевним ствараоцима поручио да, прије свега, треба да науче да слушају приче оних који су били довољно близу, да причају, а не да типкају по телефонима.

Друга „Видовданска повеља“ уручена је прозном писцу Душану Зуровцу, који је у Одбрамбено-отаџбинском рату био официр Војске Републике Српске, те је на основу сопственог искуства написао више дјела о страдању Срба током распада Југославије.

Зуровац је нагласио да су људи – часни Срби положили 1992. године најтеже испите у којима, како каже „човјек своју главу завеже за свој народ“, те подсјетио да је као командант изгубио 54 млада момка.

„То су наше међе. Ако смо ишта у овом рату добили то су двије ствари – нисмо се између себе убијали и нисмо имали издајице“, изјавио је Зуровац, који је до сада објавио књиге прозе „Записи из мостарских тамница“, „На стражи у Сарајеву“, „Наставак на Палама“, „666 дана у војним затвору у Горажду“.

Предсједник Подружнице Удружења књижевника Републике Српске Источно Сарајево Недељко Жугић образложио је да су ове године, због пандемијске паузе, додијељене двије „Видовданске повеље“, овај пут прозним писцима, јер је циљ да се на јубиларну 30 годину оснивања ова манифестација прогласи „Видовданским књижевним сусретима“.

„Прва културолошка манифестација у рату је направљена на Сокоцу, залеђу апостолске горе Романије и то не може нико да нам преотме“, навео је Жугић и подсјетио да је основао Подружницу књижевника Сарајевско-романијско-дринске регије, те да се након паузе вратио да буде њен предсједник.

Жугић је изразио захвалност начелнику општине Соколац Миловану Бјелици, који је, како каже најбољи свједок свих досадашњих збивања везаних за настанак и опстанак „Видовданских пјесничких сусрета“.

Повеље је добитницима уручила вршилац дужности директора соколачке Установе за културу Душка Лукић на централној манифестацији „Видовданских пјесничких сусрета“.

На овој манифестацији уручено је 10 захвалница установама, организацијама и појединцима за сарадњу.

/Срна/