СОКОЛАЦ- Затражен раскид концесионог уговора са „ТЦ зона“

195

Скупштина општина Соколац прихватила закључак Клуба одборника СНСД-а да се од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске тражи да обустави поступак преноса власничке структуре концесије са фирме „ТЦ зона“ на Гласиначком пољу на „Ас холдинг“ из Тешња и да се раскине уговор о концесији са „ТЦ зона“ због неиспуњавања обавеза из уговора.

Закључак, који ће бити достављан ресорном министарству на разматрање, резултат је вишечасовне расправе након данашњег мирног протестног скупа произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“, због кога је сједница Скупштине општине на кратко била прекинута.

Повод је за протест испред зграде општине био је давање позитивног мишљења начелника општине Соколац на пренос концесије на земљише у Гласиначком пољу по купопродајном уговору између садашњег концесионара „ТЦ зона“ на новог власника „Ас холдинг“ из Тешња.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић рекао је новинарима да је на овај начин угрожена егзистенција власника 25 мини-фарми музних грла и чланова њихових породица, те да су чланови Удружења „Благо Романије“ протестом жељели да укажу на проблеме који би могли настати за њихов опстанак, јер им недостају површине земљишта које би узели у закуп.

„Скупштина општине је данас донијела одлуку којом смо успјели да промијенимо став локалне заједнице према ресорном министарству Српске и вишим нивоима власти о самом случају додјеле концесије и преносу власништва те концесије са једног предузећа на друго“, рекао је Башевић.

Он је нагласио да ранији концесионар земљишта на Гласиначком пољу „ТЦ зона“ није у потпуности испуњавао концесионе обавезе, те да до сада није ни потенцирано на раскиду уговора, али са промјеном власничке структуре стање се промијенило и дошло је до ситуације да су угрожава егзистенција 25 породица и тражи се одговор на више питања о концесији.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је данас први пут званично обавијештен да домаћи пољопривредни произвођачи имају потребу да узму у закуп земљиште када је ријеч о питању преноса власништва концесије са досадашњег корисника Фарме „Романија“ на дијелу Гласиначког поља, која послује у оквиру „ТЦ зоне“ на новог власника „Ас холдинг“ из Тешња.

Бјелица је рекао да се никада нико није по том питању обратио општини Соколац и да је почетком септембра дао позитивно мишљење на захтјев Министарства пољопривреде у вези са купопродајним уговором сачињеним између фирме „ТЦ зона“, односно Фарме „Романија“ у Подроманији и „Ас холдинга“ из Тешња.

Он је навео да овај проблем треба рјешавати разговорима у ресорном министарству са власником у продаји „ТЦ зона“ и власником у откупу „Ас холдинг“, јер Фарма „Романија“ остаје у својој дјелатности.

„Ако се да сагласност и мишљење да се концесија може пренијети са једног на другог власника, ослободили би дио земљишта површине око 2.000 дунума који би се могао додијелити у закуп члановима Удружења Благо Романије„, рекао је Бјелица.

Он је нагласио да ће од ресорног министарства тражити да се одложи доношење коначне одлуке о овом питању док се не нађе коначно рјешење како општина не би имала посљедице и негативне финансијске ефекте.

Шеф Клуба одобрника СНСД-а Ђорђе Радић, након вишечасовног засједања локалног парламента, рекао је да је договор брзо постигнут са колегама из клуба СДС-а о закључку који је од великог интереса за све пољопривредне произвођаче са подручја ове општине.

Он је рекао да су пољопривредници повећањем сточног фонда исказали и потребе за већим површинама обрадивог земљишта да би могли опстати на овом подручју и одборници су одлучили да им помогну.

„Дошли смо у ситуацију да се обрадиво земљише у власништву општине на Гласиначком пољу даје у концесију фирми која није са ових простора, па смо одлучили да треба да заштитимо наше пољопривнике који доносе велики допринос нашем развоју и нову вриједност цјелокупној заједници“, истакао је Радић.

На јучерашњој сједници Скупштине општине одборници су прихватили извјештај о извршењу буџета општине за девет мјесеци ове године, према коме је исказан дефицит од 2.100.000 КМ.

/Срна/