СОКОЛАЦ- „Инфо радио“обиљежава 46 година рада

646

„Инфо радио“, који дјелује у оквиру соколачког Јавног предузећа „Инфо центар“, обиљежава данас 46 година рада.

Оснивач и први одговорни уредник тог локалног радија Бранимир Ђурковић рекао је Срни да се 30. новембра 1975. први пут огласио сигнал „Радио Романије“, као заједнички програм тадашњих комуна Хан Пијесак, Рогатица и Соколац, а данас је то „Инфо радио“.

Ђурковић је подсјетио да је „Радио Романија“ била једна од ријетких локалних радио станица у тадашњој БиХ, посебно у мањим мјестима.

Тај локални радио је у вријеме избијања ратних сукоба у БиХ био једини електронски медиј на подручју Сарајевско-романијске регије путем којег је било могуће пласирати веома важне информације о борби српског народа за опстанак и стварање Републике Српске.

Након паузе дуге шест година, када је Регулаторна агенција за комуникације донијела одлуку о забрани емитовања програма овог локалног радија, 2008. на Фреквенцији 99,9 мегахерца Радија Републике Српске поново се огласио сигнал под именом Радио „Соколац“, а годину дана касније почиње да дјелује под именом „Инфо радио“, чиме је локални радио на Сокоцу поновно постао најслушанији на овом подручју.

Данашњи „Инфо радио“ дјелује у саставу Јавног предузећа „Инфо центар“, чији је оснивач општина Соколац, емитујући свакодневно шест часова властитог програма на таласима Радија Републике Српске.

Вршилац дужности директора „Инфо центра“ на Сокоцу Јелена Станишић је рекла новинарима да јој чини задовољство што садашња редакција наставља традицију дугу 46 година и иде стопама великих новинарских имена са овог подручја.

Она је посебно истакла рад Велемира Елеза, дугогодишњег директора и главног и одговорног уредника, те новинара Груја Караџића, Добриле Абазовић, Бранимира Ђурковића и покојног Бранка Гајевић.

„Данас смо мала модерна медијска кућа која је од посебног значаја за локалну заједницу и све грађане. Трудићемо се да у времену које долази одолимо свим препрекама, унаприједимо наш рад и објективним информисањем будемо на услузи свима“, изјавила је Станишићева.

Главни и одговорни уредник Јелена Маринковић је нагласила да јој је додијељено веома важно и одговорно задужење, иако је најмлађи радник ове локалне медијске куће, што јој представља додатни велики мотив за рад.

Она је истакла да младим колегама у садашњој редакцији много значи искуство које су стекли радећи са старијим колегама, који су већ неколико година у пензији и који су им и данас честа подршка.

Маринковићева је додала да „Инфо радио“ данас има десет запослених радника.

У оквиру „Инфо центра“ новинари локалног радија припремају текстове за „Соколачке новине“ које излазе из штампе једном мјесечно, раде тектове за портал „Соколац-срце Романије“, а однедавно широку јавност информишу и путем властитог сајта „ИнфоцентарСоколац“.

/Срна/