СОКОЛАЦ- Инфо центар Соколац – хроничар једног времена

303

Из просторија Средњошколског центра, на данашњи дан 1975. године, први пут се огласио сигнал Радио „Романије“. Било је то вријеме огромног ентузијазма младих људи који су биљежили свакодневицу градова и села Сарајевско-романијске регије. Посебно значајну улогу Радио „Романија“ одиграо је у ратном времену. У почетку ратних збивања у БиХ био је једини електронски медиј на подручју Сарајевско-романијске регије путем којег је било могуће пласирати веома важне информације о борби српског народа за опстанак и стварање Републике Српске. Најтежи тренутак доживио је 2002. године. Регулаторна агенција за комуникције донијела је одлуку о забрани рада. Пуних шест година Соколац је био у медијском мраку, а онда се на фреквенцији 99,9 МХз Радија РС поново огласио сигнал под именом Радио „Соколац“. Под трећим именом – „Инфо радио“, налази се у саставу Јавног предузећа „Инфо центар“, чији је оснивач општина Соколац.

Поводом четрдесет осме годишњице информисања, уживо у студију „Инфо радија“ данас је емитована специјална емисија, а гости су били дугогодишњи новинар, а првенствено велики човјек Грујо Караџић и први спикер Радио „Романије“ Марин Цвијетић. Била је ово прилика да се подсјете на оне прве почетке и како се некада радило.

Током емисије, констатовано је да су осим поменутих, најдужи стаж и највећи допринос информисању грађана општине Соколац и шире дали Добрила Абазовић и Велемир Елез.

Фото: Инфо центар Соколац

Веома сентиментално и са уважавањем његује се успомена на Бранимира Ђурковића, првог директора Радио „Романије“, новинаре Бранка Гајевића и Сузану Обрадовић, као и административног радника Виљку Ећимовић.

Од 1975. године па све до данас, соколачки радио броји дане свог успјешног постојања.

Директор „Инфо центра“ Соколац Јелена Станишић навела је да се посао учи од најбољих, несебични савјети старијих новинара створили су успјешан колектив који свакодневно информише јавност о најважнијим догађајима, занимљивим људима и дешавањима од значаја за нашу локалну заједницу.

  • Свакодневно емитујемо шест часова властитог програма, а у преосталом времену преносимо програм републичког радија. Земаљским сигналом покривамо подручје општине Соколац, а путем интернета чујемо се у свим крајевима свијета. Захвалила бих се новинарима, сарадницима, а највише слушаоцима „Инфо радија“ и читаоцима „Соколачких новина“ и нашег сајта – истакла је она.
Фото: Инфо центар Соколац

Начелник општине Соколац Милован Бјелица упутио је честитку поводом 48 година информисања на подручју општине Соколац.

  • Желим да честитам 48 рођендан нашем „Инфо центру“, некадашњем Радију „Романији“, који увијек објективно информише јавност општине Соколац о свим дешавањима из различитих области. Највећи допринос је сигурно у ратним временима на простору бивше Југославије, када су новинари тог периода имали информације из прве руке. Ја лично, од првог дана подржавам рад Радио „Романије“, сада „Инфо центра“ и очекујемо за двије године јубилеј – пет деценија постојања радија у Сокоцу.

Честитке на овом великом јубилеју у функционисању упутио је и Народни посланик Страхиња Башевић.

  • Информисање у нашем граду са локалним темама је један јако битан сегмент функционисања сваког сектора друштва и као проток информација, један веома битан параметар обавјештавања грађана у неким и кризним ситуацијама али и оним редовним. Желим вам пуно среће, као и да даље наставите да функционишете у свом формату уз развојне категорије да будете још бољи и успјешнији.
Фото: Инфо центар Соколац/директор Јелена Станишић

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић пожелио је „Инфо центру“ много успјеха у даљем раду.

  • Желим да вам у будућности рад буде још успјешнији, а до сада је одличан. Оно што могу ја као предсједник Скупштине да кажем, од мог именовања на мандат, имамо изузетно добру сарадњу, све постижете и благовремено објављујете. Извјештаји са свих сједница Скупштине су коректно објављени на сајту, радију али и публиковани у „Соколачким новинама.“ Осим тога, уредно пратите и све активности Кабинета предсједника Скупштине.

Одборник у Скупштини опшптине Соколац Милан Јоловић, човјек који има богато искуство у раду са медијима, похвалио је рад „Инфо центра“.

  • Радио најчешће слушам у ауту, а новине редовно читам које су на врхунском нивоу. Ради се о веома стручној и професионалној екипи новинара. Грађани општине Соколац могу из новина, али и пренствено дневних информативних емисија да се информишу о ситуацији и стању у нашој општини али и широј регији.
Фото: Инфо центар Соколац/Ведрана Реновица

Директор Завода за форензичку психијатрију Соколац Ђорђе Радић указао је на одличну професионалну сарадњу са локалним медијем.

  • Имамо једну медијску кућу, која је медиј свих грађана и која објективно и истинито пружа све сервисне информације и дешавања у нашој општини, без икаквих политичких оптерећења. Само тако наставите, имате подршку и од одборника али и свих грађана општине Соколац.
Фото: Инфо центар Соколац/Бранка Радоњић

Предсједник Надзорног одбора „Инфо центра“ Соколац Ђорђе Рајић рекао је да овај јубилеј показује колико се заправо озбиљно и професионално ради у овом медију.

  • Опстати пола вијека, није ни мало лако ни једноставно, поготово данас у 21. вијеку који је вријеме информација и вријеме медија. Поред оне оригиналне основне дјелатности, емитовања радио програма, „Инфо центар“ је проширио своје дјелатности, издаје „Соколачке новине“ за које треба напоменути да су једине штампане новине на територији града Источно Сарајево. Са друге стране, покренут је веб-портал, који је веома садржајан, како вијестима локалног нивоа, тако информацијама из регије, државе и свијета. Дакле, када узмете у обзир трајање тог медија, дјелатности којима се баве, успјешност у обављању истих, сасвим јасно се намеће закључак да је то један респектабилан медиј који има изузетне развојне капацитете, не само локалног нивоа, већ и могућност да постигне много више од само локалног медија. У том смислу, надам се да ће „Инфо центар“ са својим радницима и управом, постићи још много више, јер то заиста заслужују, квалитетом и начином на који раде и заиста једним теретом озбиљног искуства који они имају иза себе.
Фото: Инфо центар Соколац/Милица Крстајић

Директор Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Адријана Станар напоменула је да су све информације доступне у кратком временском периоду, везано за сва дешавања, првенствено у нашем граду.

  • Веома смо задовољни информисање, а указала бих на значај „Соколачких новина“ јер се сва дешавања везана за нашу општину овјековјече и остане писани траг. Као особа која већ дванаест година уско сарађује са „Инфо центром“ сам презадовољна, све досадашње информације које долазе из Установе коју ја представљам су благовремено објављене и једино што могу јесте да се захвалим и да трајете још дуго.

Вршилац дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац Мирјана Субашић је у име вртића и свих малишана чЕститала рођендан локалном медију.

  • Имамо јако коректну сарадњу, велики сте професионалци у свом послу и ту сте да се одазовете увијек нашем позиву. Испратили сте све наше манифестације и заиста се надам да ћемо и у будућности имати овако одличан пословни однос. Захваљујемо сте што сте заједно са нама све ове године, пратите нас и дајете допринос реализацији нашег васпитно-образовног програма.
Фото: Инфо центар Соколац/Дејанка Глуховић

Директор Народне библиотеке Соколац Божица Јанковић је подсјетила да када се помене „Инфо центар“, прва помисао је везана за Радио „Романију“.

  • Ми који смо рођени 80-их година, у вријеме када је било много мање радио и телевизијских канала, радио „Романија“ је била основни извор информисања. Као ученици, учествовали смо у креирању школских емисија. Данас је „Инфо центар“ озбиљно медијско предузеће које располаже богатим садржајем информација различитих друштвених аспеката. Музички садржај је адекватан и по укусу свих наших грађана. Користим прилику да честитам рођендан и надам се да ће остати тако досљедни и поуздани у информисању.

Акценат рада стављен је на локална дешавања, град Источно Сарајево, али се могу чути и информације из земље, региона, па и свијета. Емисије обухватају све сфере живота: информативни програм, културни и образовни, привредни, спортски, омладински, забавни. Подсјетићемо да новинари биљеже информације и у мјесечном листу „Соколачке новине“ и путем властитог сајта „Инфо центар Соколац“.

/Инфо центар Соколац/