СОКОЛАЦ- Компанија „Енер стејт“ има обезбијеђена средства за изградњу соларне електране

269

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да га је компанија „Енер стејт“ обавијестила да је откупила документацију за јавно надметање за додјелу концесије за изградњу соларне електране на Сокоцу и обезбиједила више од 100 милиона евра за изградњу овог енергетског објекта.

Бјелица је рекао да су се представници компаније „Енер стејт“, која је регистрована на Сокоцу, а чији је власник њемачка компанија, захвалили за подршку и помоћ током почетне фазе реализација овог пројекта.

„Увјеравају да су спремили новчана средства потребна за изградњу, а ријеч је о више од 100 милиона евра. Новчана средства којима гарантују озбиљност понуде и дају гаранције за изградњу овог енергетског објекта налазе се на пословном рачуну компаније Енер стејт и биће уплаћена на посебан рачун трезора“, рекао је Бјелица.

Он је навео да је „Електропренос БиХ“ овој компанији у августу доставио рјешење којим је одобрено да електрана након изградње и тестирања буде прикључена на преносну мрежу.

Енер стејт Соколац планира постављање бифацијалних соларних панела са трекерима најновије генерације. У складу са тржишним околностима разматра се и инсталација батеријског постројења за складиштење енергије чиме се ефикасност електране подиже на максимални ниво“, рекао је Бјелица.

Он је навео да је планирано да соларна електрана буде прикључена 2025. године, јер је, према процјенама, након добијања концесије на земљиште потребно 15 мјесеци да објекат буде пуштен у рад.

„На припреми овог капиталног пројекта локална администрација ради четири године. Сарадња са представницима компаније Енер стејт до сада је била одлична те смо увјерени да ће тако бити и током изградње, а касније и пословања“, рекао је Бјелица.

/Срна/