СОКОЛАЦ- Милица побједник литерарног конкурса поводом Дана Српске

232

Ученица четвртог разреда гимназије соколачког Средњошколског центра „Василије Острошки“ Милица Боровчанин побједник је на Републичком конкурсу за најбоље литерарне радове поводом Дана Републике Српске.

Директор овог средњошколског центра Дејан Боровчанин наводи да је Милица одличан ученик раскошног књижевног талента, да је објавила три књиге, те да је од основне школе до данас добила више од 100 награда и признања за литерарно и ликовно стваралаштво.

Он подсјећа да је Милица недавно на 51. Међународним пјесничким сусретима „Лимске вечери поезије“ освојила треће мјесто, те да јој је на тој манифестацији 2021. године припала друга награда.

Милица каже за Срну да је прву награду на конкурсу Републичког педагошког завода Српске поводом обиљежавања Дана Републике добила за сонет „Рођење“, у којем основна порука, читана првим словима на почетку стихова, гласи: „Пијетловима који испод крила носе јутро“.

Према њеним ријечима, ова сонетска порука посвећена је будућности, односно дјеци, јер на њима све остаје.

Милица вјерује да будућност сваке земље лежи у рађању и дјеци, те напомиње да ју је то инспирисало да напише ове стихове под насловом „Рођење“.

„Џаба војске, ратови и смрти, ако нема рађања. То ме подстакло јер сам прочитала да су највеће људске муке породиљске. Зато у центар те пјесме стављам жену – мајку, као војника, борца, онога који рађа не само дијете него и земљу, односно будућност“, указује Боровчанинова.

Она од шестог разреда основне школе учествује на конкурсу Републичког педагошког завода Српске и истиче да је срећна што је нешто о чему пише у протеклих осам година овај пут достигло врхунац, и то у години када завршава средњу школу.

Милица наводи да јој је и трећа награда на „Лимским вечерима поезије“ посебно драга и значајна, будући да је ријеч о фестивалу високог квалитета који траје 51 годину.

Она је учествовала са пјесмом на овој манифестацији, на коју су пристигла 92 циклуса, а само пет аутора је позвано на финалну вече међу којима се нашла и млада соколачка пјесникиња.

Милица је посебно поносна на ову награду и због тога што је први побједник „Лимских вечери поезије“ био књижевник Добрица Ћосић.

На питање какав је осјећај за младог ствараоца да на сваком конкурсу добије награду и признање, Милица наглашава да није то нешто устаљено, јер са сваком пјесмом или прозним радом креће из почетка и не вјерује да ће, ако је један рад био добар, такав бити и сваки наредни.

Зато, указује Милица, у сваком конкурсу на којем учествује има другачији приступ теми од самог почетка.

/Срна/