СОКОЛАЦ- На сабору „Пјевај, Романијо“ око 220 учесника

329

Сабор „Пјевај, Романијо“ окупио је протеклог викенда на Сокоцу око 220 учесника из Републике Српске, Србије и Црне Горе, односно 27 пјевачких група и осам гуслара.

Слободан Комленовић из соколачког Културно-умјетничког друштва /КУД/ „Завичај“ рекао је Срни да су на овогодишњи, шести Сабор изворног српског пјевања пристигли пјевачи са простора од Градишке, Новог Сада, до Требиња и Пљеваља, чиме је манифестација добила међународни карактер.

На овом сабору нема награда јер организатор – соколачки КУД „Завичај“ жели да очува традицију изворног народног пјевања на овај начин, без надметања, како би разноликост извођења старог пјевања била приказана на најбољи начин.

КУД „Завичај“ основан је на Сокоцу 2017. године и окупља двадесетак чувара старе изворне пјесме.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је, отварајући сабор у порти Цркве Светог пророка Илије, изразио захвалност КУД-у „Завичај“ за организовање ове манифестације упркос тешком времену, као и црквеној општини Соколац.

Бјелица је подсјетио на улогу Романије кроз српску историју, као и на чињеницу да је на овом подручју изграђено 15 православних храмова.

„Наша Романија је кренула узлазном путањом и добија на значају какав је требала имати и прије неколико вијекова“, рекао је Бјелица.

Међу извођачима изворне пјесме по трећи пут наступила је петочлана пјевачка група КУД „Козара“ из Горњих Подградаца код Градишке, представљајући се изворном пјесмом свог краја.

„Сабор је за сваку похвалу јер ћемо овако задржати, не само стари начин пјевања него и наше обичаје које доносимо кроз саму пјесму“, нагласио је Драже Ивановић из ове изворне групе.

Милош Марјановић из Бијељине ове године на соколачком сабору наступа као гуслар и дошао је са изворном групом „Миленко Ђукић-Чико“, која његује сарајевску кајду, за коју треба доста снаге и умијећа за дуго испјевавање, по чему је познат крај из кога су расељени, околина Сарајева – Биоско, Рељево, Вогошћа, Илијаш, Високо.

Славиша Радовић, вођа мушке и женске изворне групе „Јахорина“ која дјелујем при КУД „Црепољско“ из Источног Старог Града, каже да већ годинама учествују на оваквим саборима, да су освојили много награда и признања од 2008. године, али да њима само пјевање пред публиком чини највеће задовољство.

Рада Јањушић, предсједник Скупштине Завичајног удружења „Извор“ из Добоја, које чува традицију, пјесму и обичаје свог пријератног завичаја од Сарајева до Зенице, рекла је Срни, да су на Сокоцу наступили са 15 чланова и привукли велику пажњу посјетилаца, ношњом, пјесмом и њеним стиховима.

Миливоје Нишић из групе „Фочаци“, основане 2012. године у мјесту Војка код Старе Пазове, која дјелује од недавно као Друштво за очување српске изворне пјесме и обичаја, нагласио је да ова група први пут наступила на Сокоцу са пет својих чланова и да његују мелодије свог краја, Горњег подриња, Сарајевско-романијске области и старе Херцеговине, наступајући по двадесет пута годишње на сличним саборима.

Спонзори Шестог сабора изворног пјевања су општина Соколац, црквена општина Соколац уз финансијску подршку Града Источно Сарајево, Министарства културе и информисања Србије и више соколачких привредника.

/Срна/