СОКОЛАЦ- Није евидентирано присуство афричке куге свиња

190

На Сокоцу није евидентирано присуство афричке куге свиња, рекао је Срни Мирко Станишић из соколачке Ветеринарске станице и додао да ово подручје није директно угрожено јер због надморске висине и климатских услова није погодно за интензиван тов свиња.

„Ова болест се никада није појављивала на нашим просторима, а у разради су регулативе и планови дјеловања у случају ширења“, рекао је Станишић и додао да се на подручју ове општине узгаја 400 до 500 свиња током године.

Он је подсјетио да је са угрожених и заражених подручја транспорт свиња забрањен до даљег.

Станишић је додао да постоје актуелне регулативе за транспорт животиња и у ситуацијама када болест није присутна, а односе се на обавезу обиљежавања животиња, те да долазе са имања на којима нема заразе уз ветеринарско увјерење.

У Републици Српској је присуство афричке куге свиња потврђено на укупно 42 имања, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Болест је до сада потврђена у Бијељини у семберским селима Вршани, Доња Чађавица, Горњи Магнојевић, Горњи Драгаљевац, Доњи Драгаљевац и Средњи Драгаљевац, и није проширена на друге општине.

/Срна/