СОКОЛАЦ- Повеља општине бившем начелнику Душану Ковачевићу

275

У оквиру обиљежавања Илиндана – Дана и крсне славе општине и цркве на Сокоцу, одржана је духовна академија „Перо горе Романије“ на којој су уручене награде појединцима, институцијама и удружењима за посебан допринос развоју ове локалне заједнице.

Повељу општине Соколац ове године понио је Душан Ковачевић, бивши начелник ове локалне заједнице који је ову функцију обављао од 2008. до 2012. године у вријеме када је, осим великог броја реализованих и започетих пројеката, завршена изградња Спортске дворане у овом граду, завршен и пуштен у рад Завод за форензичку психијатрију и организоване прве Међуопштинске омладинске спортске игре.

Ковачевић је синоћ рекао новинарима да је након повратка у родни Соколац био дугогодишњи спортски активиста, помоћник директора за финансије у Психијатријској болници, а потом начелник општинског Одсјека за привреду и друштвене дјелатности.

Добитници Златне плакете општине Соколац су Момирка Боровчанин педагог у Основној школи /ОШ/ „Соколац“ и члан Друштва педагога Републике Српске и постхумно Славко Копривица – некадашњи атлетичар, вишеструки државни првак и репрезентативац бивше Југославије, те учесник европских првенстава и Медитеранских игара.

Златну плакету општине Соколац добили су и Републички секретаријат за расељена лица и миграције и Удружење „Романија“ из Београда.

Помоћник директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Гојко Јотић рекао је новинарима након преузимања признања да су прошле годне у овој општини стављена у функцију два објекта са 64 стана, тадашње вриједности веће од четири милиона КМ.

Он је навео да у Секретаријату сматрају да ова општина треба да буде обухваћена и Пројектом ЦЕБ три.

Генерал у пензији Винко Пандуревић, предсједник Удружења „Романија“ из Београда изразио је задовољство због добијања Златне плакете општине Соколац, додајући да чланови Удружења успјешно представљају у Србији свој завичај – општине Пале, Рогатица, Хан Пијесак и Соколац.

Он је нагласио да су чланови Удружења помогли људима у завичају са укупно 25.000 евра у области културе, као и у набавци медицинске опреме и апарата за локалне домове здравља. „Ово признање је обавеза да убудуће радимо још више“, нагласио је Пандуревић.

Сребрне плакете општине Соколац уручене су директору ОШ „Соколац“ Ђорђу Рајићу, замјенику градоначелника Источног Сарајева Слободану Амовићу и локалном Удружењу спортских риболоваца „Биоштица“.

Златне значке општине Соколац добили су ученик генерације ОШ „Соколац“ Николина Боровчанин, ученик генерације Срењошколског центра „Василије Острошки“ Анастасија Симић, најбољи спортиста општине Соколац за 2022. Лука Вељовић, члан Боксерског клуба „Гласинац“, а захвалнице општине ученици основне и средње школе носиоци Вукове дипломе.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио ја задовољство што је патрон општине Соколац Свети пророк Илија светитељ поштован у свим религијама и православни празник који спаја више мјеста у Сарајевско-романијској регији у којима се данас обиљежава.

Обиљежавање Илиндана почело је синоћ служењем вечерње службе у Цркви Светог пророка Илије и свечаном празничном литијом од овог храма до Централног споменика погинулим борцима, након чега је одржана академија којој су присуствовали и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, предсједник Скупштине града Бранко Короман, те начелници општина Пале и Источно Ново Сарајево, представници политичког, привредног и културног живота општине Соколац.

Обиљежавање Дана и крсне славе општине Соколац и цркве посвећене Светом пророку Илији биће настављено данас литургијоми и чином ломљења славског колача.

/Срна/