СОКОЛАЦ- Потребна још два документа за соларну електрану, ускоро наставак сједнице

167

Одборници Скупштине општине Соколац одлучили су да прекину јучерашњу ванредну сједницу о приједлогу одлуке о приступању изради зонинг-плана подручја посебне намјене „Соларне електране Бјелосављевићи-Кула“, пројекта вриједног 120 милиона евра, и њен рад наставе највјероватније идуће седмице, након што добију још два потребна документа од надлежних служби.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица навео је да је ријеч о подручју на дијелу Гласиначког поља гдје постоји могућност и створени су услови за успостављање соларне електране снаге 100 мегавата од које би локална заједница имала више бенефита. Он је истакао да је процјена по основу начелне сагласности да би општина од ове соларне електране имала негдје између 600.000 КМ и 700.000 КМ прихода.

Бјелица је рекао новинарима да општина треба да обезбиједи плански документ и да локална управа од потенцијалног инвеститора добије још једно писмо намјере.

Он је навео да је општина идентификовала земљиште које је у њеном власништву 100 одсто, те да је неопходно израдити просторно-планску документацију јер је ријеч о пољопривредном земљишту које се претвара у градско грађевинско.

„Инвеститор ће морати да сноси све трошкове израде зонинг-плана, трошкове претварања пољопривредног у градско грађевинско земљиште и да јасно стоји у писму намјере да ће општина Соколац имати накнаду за произведену електричну енергију 0,055 КМ по произведеном киловату у току године“, прецизирао је Бјелица.

Он је рекао да од Геодетске управе у што скорије вријеме очекују израду нове катастарске честице, која ће бити уврштена у нови зонинг-план подручја посебне намјене „Соларне електране Бјелосављевићи-Кула“ на подручју општине Соколац јер је дошло до цијепања парцеле.

Бјелица је увјерен да ће општина Соколац ускоро ријешити ово питање и да ће потребна одлука бити донесена можда и у наредних пар дана. Он је захвалио представницима потенцијалног инвеститора који су присуствовали данашњој ванредној сједници и упознали одборнике и јавност о намјерама.

Бјелица је подсјетио да је обавеза општине Соколац да донесе плански акт, а све остало спроводе Влада, надлежна министарства и надлежне институције Републике Српске и Независни оператер система БиХ.

Шеф клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац Ђорђе Радић рекао је новинарима да је данас стекао утисак да пројекат изградње соларне електране има пуну подршку свих одборника, али да треба ријешити још пар процедура.

Он је истакао да је изградња соларне електране на дијелу Гласинца врло значајан пројекат како за општину Соколац, тако за град Источно Сарајево и Републику Српску.

„Велика средства су у оптицају и одборници морају да знају о којим средствима је ријеч, који су бенефити за општину на основу постављања соларне електране. Све треба да буде доступно јавно и одборницима, и становницима општине“, навео је Радић.

Вуко Лакићевић из фирме „Енер стејт“ /Енер Стате/ Соколац очекује да ће добити право на концесију за успостављање соларне електране на подручју општине Соколац. Он је појаснио одборницима и новинарима да су исказали интерес да изграде соларну електрану капацитета 100 мегавата, за шта су добили начелну сагласност, да испитају могућност прикључења те електране.

„Укупна вриједност инвестиције на подручју Бјелосављевића је око 120 милиона евра, а бенефити које би општина остварила су значајни“, рекао је Лакићевић.

Он је навео да би, осим прихода од произведеног сваког киловат-часа, општина Соколац на годишњем нивоу убирала око 600.000 КМ, а реализацијом пројекта би било запослено око 20 људи који би радили на одржавању те електране.

Лакићевић је додао да је потенцијални инвеститор планирао да соларна електрана буде прикључена 2025. године, те да је након добијања концесије на земљиште потребна 1,5 година да објекат буде пуштен у рад.

/Срна/