СОКОЛАЦ- Прикупљено 60 јединица крви

121

У добровољној акцији давања крви на Сокоцу јуче је прикупљено 60 јединица драгоцјене течности од 76 пријављених давалаца, рекла је шеф Службе трансфузије „Касиндо“ Јелена Стојановић Лукић.

Она је подсјетила да је Служба трансфузије „Касиндо“ данас имала двије акције добровољног давалаштва због повећане потрошње крви у претходном периоду.

Лукићева је рекла новинарима да су резерве крви још на задовољавајућем нивоу, али да је потребно њихово одржавање због наступајућих празника.

„Очекујемо да ћемо са ове двије акције и још једном пред Нову годину безбрижно проћи кроз све нерадне дане и предстојеће празнике и одржати континуитет, да нико не чека крв, већ да крв спремна чека пацијента“, нагласила је Лукићева.

Волонтер општинске организације Црвеног крста „Романија“ Владан Јанковић рекао је да је ово трећа акција коју у овој години организује соколачки Актив добровољних давалаца крви и да се пријавило 60 лица са Сокоца.

Он је истакао да је у акцији учествовало и 16 давалаца из Удружења добровољних давалаца крви из Гацка, чиме се наставља традиционално пријатељство хуманитараца ове двије општине.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви из Гацка Мирослав Вуковић рекао је новинарима да је ово 35. акција у овој години у којој учествују и да са посебним задовољством долазе на Соколац, гдје редовно посјете Војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“ и положе цвијеће.

Он је најавио још једну акцију хуманиста из Гацка у даривању крви у Невесињу, којом ће завршити најуспјешнију годину од оснивања овог удружења 2015. године.

Вуковић је нагласио да су даваоци крви овог удружења учествовали у 11 акција у Црној Гори, у више градова у Србији и широм Републике Српске.

Он је навео да Удружење добровољних давалаца крви из Гацка окупља више од 350 чланова, међу којима је више од 50 жена и доста студената који се одазивају оваквим акцијама у свим срединама гдје бораве.

Вуковић је рекао да је крв до сада дао 88 пута и да вјерује да ће прећи број од 100.

Сокочанин Драженко Вукојичић, који је јуче драгоцјену течност дао 58. пут, рекао је да се породици ових хуманиста придружио још у војничким данима.

Драженко Јанковић 20. пут дао је крв и каже да се радо одазива када год је некоме потребна драгоцјена течност, јер је и њему као рањеном српском борцу нечија крв спасила живот.

„На овај начин се одужујем. Нема већег геста хуманости од спасавања нечијег живота“, рекао је Јанковић, подсјетивши да је и слоган данашње акције „Спаси живот – даруј крв“.

Организатор акције даривања крви на Сокоцу је локални Актив добровољних давала крви који дјелује у оквиру општинског Црвеног крста „Романија“.

/Срна/

Фото: Инфо центар Соколац