СОКОЛАЦ- Сагласност комуналном предузећу за кредит од 350.000 KM

191

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су данас одлуку о давању сагласности на кредитно задужење Јавног комуналног предузећа „Соколац“ у износу од 350.000 КМ.

Самостални стручни сарадник за приватно предузетништво у локалној управи Митар Пржуљ, образлажући овај документ, рекао је да ће кредитна средства бити утрошена за набавку возила за одвоз комуналног отпада, дио ће бити уложен у топловодну мрежу, за отплату обавеза према добављачима, те за репрограм који предузеће има потписан са Пореском управом Републике Српске.

Према његовим ријечима, предузеће „Соколац“ ће се дугорочно задужити по каматној стопи до осам одсто на годишњем нивоу, а рок доспијећа је до седам година, што је нешто краћи рок од предложеног у претходној одлуци у којој је било планирано задужење овог предузећа од 500.000 КМ.

„За ово кредитно задужење имамо гаранцију Гарантног фонда Републике Српске до 30 одсто вриједности кредита“, појаснио је Пржуљ.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је новинарима да су подржали одлуку о задужењу јер је и менаџмент овог предузећа потврдио да је тај износ довољан за сервисирање обавеза које су у заостатку.

„У ову ситуацију предузеће је доспјело зато што општина Соколац није измирила дугове по гранту према комуналном предузећу „Соколац“ па је настао проблем у његовом функционисању, набавци нових машина и средстава за рад“, истакао је Радић.

Он је изразио увјерење да гријна сезона неће бити доведена у питање, с обзиром на то да у оквиру овог предузећа функционише и Топлана, додајући да је овим кредитним задужењем мало олакшана тренутна ситуација, али да није дугорочно ријешена.

/Срна/