ЗАХВАЛНОСТИ АМБАСАДИ РУСИЈЕ ШТО ЋЕ БИТИ ПОСТАВЉЕНА БИСТА ЧУРКИНА

259

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је представницима Амбасаде Русије у БиХ који су омогућили да спомен-обиљежје постављено у Источном Новом Сарајеву 2017. године у знак захвалности бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину буде унапријеђено бистом овог дипломате коју је израдио вајар Ајдин Зејналов, члан Руске академије умјетности.

„Прије неколико дана сам у контактима са представницима Амбасаде Руске Федерације у БиХ информисан да је руски умјетник при крају израде бисте Виталија Чуркина која ће бити постављена на мјесту садашње спомен-плоче, чиме ћемо унаприједити изглед споменика у Источном Сарајеву“, изјавио је Ћосић Срни.

Он је изразио увјерење да ће биста бити постављена наредних дана, могуће чак и 10. фебруара када се обиљежава Дан дипломата Руске Федерације и када се полажу вијенци и цвијеће на спомен-плочу.

„Од када смо поставили спомен-плочу 2017. године, говорили смо о потреби да се ово спомен-обиљежје унаприједи бистом. Људи из руске Амбасаде су то препознали, а умјетник је сам изразио жељу да то уради“, рекао је Ћосић.

Чуркин је преминуо у Њујорку 20. фебруара 2017. године, дан уочи 65. рођендана. Овај руски дипломата остао је упамћен међу Србима јер је у Савјету безбједности УН уложио вето на британску резолуцију о Сребреници и тиме спријечио неправедно жигосање српског народа као геноцидног.

Споменик Чуркину постављен је у Источном Новом Сарајеву 6. новембра 2017. године.

/Срна/