СОКОЛАЦ- Средствима од продаје шуме биће суфинансирано седам пројеката

541

Општина Соколац планира да ове године од накнаде од продаје шумских дрвних сортимената оствари приход до 1,5 милиона КМ, који ће бити уложени у реализацију седам инфраструктурних пројеката, речено је Срни у општинском Одјељењу за привреду и финансије.

Митар Пржуљ из овог одјељења рекао је да је из дијела тих средстава планирано суфинасирање изградње фекалног колектора Соколац-Гласинац у дужини од 5,5 километара и изградња фекалне канализације на правцима Мајдани-Бјелосављевићи и Брезјак-Бјелосављевићи процијењене вриједности 651.700 КМ, при чему је обавеза општине Соколац 224.000 КМ.

„Расходи за услуге зимске службе, из дијела средстава од шума, планирани су у износу од 200.000 КМ, али то неће бити довољно због дуже зимске сезоне“, напоменуо је Пржуљ.

Он је рекао да је у расходима за изградњу водовода планирано 110.000 КМ, те да је тиме обухваћена куповина земљишта и изградња система за третман питке воде у близини резервоара Лазе, те за изградњу водовода у мјесним заједницама Подроманија и Каљина.

Пржуљ је навео да је из дијела средстава од накнаде од продаје шуме планирано 150.000 КМ за наставак уређења Улице 9. јануара, изградњу тротоара у Улици Марка Ећимовића и изградњу јавне расвјете.

У оквиру планираних улагања за одражавање објеката друмског саобраћаја, закључено је да се за поправку локалних путева и улица, те санацију ударних рупа, планирају средства од 220.000 КМ.

У дијелу нематеријалних улагања 10.000 КМ, намијењено је за израду плана управљања заштићеним природним добрима и историјским подручјима, а односи се на некрополу стећака у Бјелосављевићима и Лубурић пољу, џамију Селимију у Кнежини, Гирску и пећину Подлипе.

Директор Шумског газдинства „Романија“ Страхиња Башевић рекао је да ово газдинство до средине априла треба да измири дуг општини у износу око 90.000 из средстава од продаје шумских дрвних сортимената.

Башевић је нагласио да је прошлој години обавеза Шумског газдинства „Романија“ према општини Соколац из средстава од продаје шумских дрвних сортимената била 1.269.700 КМ и да се исплаћује према планираној динамици.

Према Закону о шумама Републике Српске, накнада од продаје шумских сортимената уплаћује се на рачун јавних прихода јединицама локалне самоуправе и користи се за изградњу, реконструкцију и одржавање инфраструктуре и других објеката у руралним подручјима општине одакле потичу продати сортименти, те за остале трошкове неопходне за функционисање локалне самоуправе, изузев административних трошкова и плата.

/Срна/