СОКОЛАЦ- У седмом прољећном походу „Врховима Романије“ учествовало око 200 планинара

343

Традиционални седми прољећни поход „Врховима Романије“ успјешно је реализован јуче на Цвјетну недјељу, а окупио је око 200 планинара из Републике Српске и Србије који су на стази дужине 15 километара пјешачили у зимским условима.

Стаза иде од Планинарског дома „Црвене стијене“ на Надроманији до највишег врха Романије – Великог Лупоглава. Током успона планинари су могли видјети планинске видиковце као што су Орлова стијена, Гавранка, Суви борови, Црна стијена, врхови од преко 1.500 метара надморске висине, па до највишег 1.652 метра надморске висине.

ФОТО: Вера Мијатовић

Један од вођа похода био је Мирослав Дивчић, потпредсједник Планинарског друштва „Гласинац“ који је за „Инфо центар“ истакао да се око 150 планинара успјело попети на Велики Лупоглав, док преосталих 50 учесника нису били адекватно обучени за зимске услове успона.

  • Ми као организатори, увијек добијемо похвале и сматрам да је то због тога што смо ми уходана екипа. Ради се о људима који већ седми пут организују исти поход. Романија као планина била је на моменте прелијепа, али истовремено и сурова. За нас који смо стално њени посјетиоци, она је најљепша, што су потврдили и наши јучерашњи гости. Поред лошег времена и снијега који је био преко пола метра, понијели су дивне успомене и ове године – нагласио је Дивчић.

Он је додао да се посебна пажња усмјерава ка безбједности самих учесника, јер стаза иде ивицом стијене.

  • Било каква грешка у таквим условима може бити фатална. Наши чланови су били распоређени на свим тачкама од почетка до краја колоне, тако да се у сваком моменту бринуло о сваком учеснику – казао је Дивчић, додајући да је сигуран да су временски услови били бољи, било би око 300 учесника.

Према његовим ријечима, учесници похода били су махом планинарска друштва која прате календар Планинарског савеза Републике Српске. Учествовала су друштва са Хан Пијеска, из Вишеграда, Рудог, Чајнича, Власенице, Модриче, Зворника, Бијељине, Добоја, Милића, Зенице, са Пала, али и из Србије – Новог Сада и Крупња.

  • Са Удружењем „Корени“ планинарски огранак „Поштар Корени“ из Новог Сада и са Планинарским друштвом „Покрени се“ из Крупња имамо намјеру да започнемо сарадњу како на туристичком, тако и на осталим плановима. Углавном, они имају гдје доћи, као и ми на Фрушку Гору – констатовао је он.
ФОТО: Вера Мијатовић

Најмлађи учесници овог похода били су шестогодишњаци Игњат Шаренац са Пала и Софија Петровски са Хан Пијеска. Најстарији учесник је седамдесешестогодишњи Драгиша Андрић из Вишеграда. Најбројнија планинарска екипа била је ПД „Столац“ из Вишегада са 24 учесника.

Мирослав Дивчић, Предраг Ковачевић, Новица Короман, Радомир Мутабџија, Велимир Нинковић и Миланко Крстајић, били су водичи похода.

Како је саопштено из Планинарског друштва „Гласинац“, основни циљ ове лијепе традиције је промоција туристичких потенцијала Романије, као и здравог начина живота, те ширење пријатељских веза са сличним друштвима у региону и појединцима – љубитељима природе и рекреације.

Прољећни поход на Велики Лупоглав само је једна од бројних привлачних активности, које Планинарско друштво „Гласинац“ реализује.

Организатор седмог прољећног похода „Врховима Романије“ били су Планинарски савез Републике Српске, соколачко Планинарско друштво „Гласинац“, док је подршку пружила Општина Соколац и пекара „МВ“.

/Инфо центар Соколац/