СОКОЛАЦ- У суботу Свеепархијски сабор у спомен на свештеномученике дабробосанске

373

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће Свету архијерејску литургију са више архијереја Српске православне цркве у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу у суботу, 15. јула, и тиме ће почети Свеепархијски сабор у спомен на Свештеномученике Митрополије дабробосанске у порти овог храма, најављено је из Митрополије.

Службеник Митрополије ђакон Срђан Новаковић рекао је Срни да су Свештеномученици дабробосански, са митрополитом дабробосанским Петром Зимоњићем и владиком Варнавом Настићем на челу, велико духовно и морално богатство како ове митрополије, тако и цијеле Српске православне цркве и свеколиког српског народа.

Он је навео да је њихово велико страдање од 1941. до 1945. задивило цркву Христову и цијели свијет, те да их је због тога Српска православна црква прогласила за светитеље маја 2005. године, одлуком Светог архијерејског сабора.

„Свеепархијски сабор у спомен на Свештеномученике дабробосанске окупља вјерни народ, свештенство и монаштво Митрополије дабробосанске и осталих епархија, како би обновили и утврдили наше заједништво са нашим свештеномученицима“, истакао је Новаковић.

Прослављајући ове угоднике Божије и његујући успомену на њих, навео је ђакон, Црква и вјерни народ оживљавају и освјетљавају историју тог доба која је била у многоме непозната овом народу, али и са намјером „замрачена“ од безбожне комунистичке власти.

Новаковић је нагласио да се Свештеномученици дабробосански званично прослављају 18. јула, али је на приједлог митрополита Хризостома Свети архијерејски синод дозволио да се прослављање Свештеномученика Митрополије може обиљежавати и у суботу по Петровдану.

Прво саборно прослављање било је 2021. у древном манастиру Возућица, а потом у порти цркве Светог пророка Илије у Илијашу.

ЗНАЧАЈ ПРОСЛАВЉАЊА СВЕТИТЕЉА

Говорећи о значају прослављања угодника и светитеља уз учешће вјерног народа у овом сабору, ђакон Новаковић је нагласио, да су „ови светитељи истински путоказ којим треба ићи“.

„Сам Господ нас у Јеванђељу позива да будемо савршени као што је Отац наш небески, то јест да бар у некој мјери осветимо свој живот, а то можемо учинити тако што треба да будемо у заједници са неким ко је вјечно свет, а то је Господ Исус Христос. Наши Свештеномученици дабробосански су озбиљно схватили овај јеванђељски позив и испунили те ријечи Светог писма и у најгорим временима муке, страдања и патње нису се одрекли Господа него су својим животом посвједочили до краја“, навео је Новаковић.

Зато их је, рекао је он, Господ и прославио као своје светитеље и ми их данас прослављамо као своје светитеље.

Новаковић је подсјетио да се, према учењу цркве и Светих отаца, најтјешња и најдиректнија заједница са Господом и светитељима остварује управо на Светој литургији на којој се вјерници причешћују, те је зато битно учествовати на овом сабору који је, заправо, Света литургија.

„Зато и позивамо сав вјерни народ Митропилије дабробосанске и других епархија да дођу и да заједно славимо Господа и наше Свештеномученике дабробосанске“, поручио је ђакон Новаковић.

СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ВЕЛИМИР МИЈАТОВИЋ

Новаковић је навео да је међу дабробосанским свештеномученицима и Свештеномученик Велимир Мијатовић, парох гласиначко-кошутички, чије мошти од јуна 2019. одлуком митрополита Хризостома пребивају у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу.

Мијатовић је рођен 1901. године на Сокоцу. Богословију је завршио у Сарајеву, рукоположен за ђакона, а затим 1923. године у чин презвитера.

За вријеме Другог свјетског рата био је протјеран у Србију, а 1945. у марту је стријељан са својим учеником Милошом Ћосовићем у селу Закомо, на путу према Рогатици, гдје су његове мошти пребивале до премјештања у цркву на Сокоцу.

Архијерејска литургија у цркви Светог пророка Илије на Сокоцу почеће у 9.00 часова у суботу, а потом ће услиједити славски обред.

/Срна/