СОКОЛАЦ- Буџет за идућу годину 8.244.800 КМ

1075

Скупштина општине Соколац усвојила је буџет за идућу годину од 8.244.800 КМ, који је за девет одсто већи у односу на ребаланс овогодишњег.

Буџет за наредну годину чине порески приходи од 3.536.000 КМ, непорески приходи и грантови 2.683.000 КМ, трансфери између различитих јединица власти 630.000 КМ, трансфери унутар исте јединице власти 750.000 КМ, примици за нефинансијску имовину 390.000 КМ и примици од финансијске имовине и задуживања и остали примици 256.000 КМ.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да највећи дио средстава иде за личну потрошњу, односно Административну службу, и да ће тај проблем бити ријешен у наредних шест мјесеци.

Он је навео да је тренутно 40 радника вишка, према актуелном Закону о локалној управи у Административној служби и установама које су на буџету општине Соколац.

„Ми смо планирали ове године смањење броја радника. Средства у Нацрту буџету за 2019. нису умањена јер ће бити потребна за отпремнине и друге трошкове. Недостајаће још средстава да то ријешимо“, навео је Бјелица, који коначно рјешење овог проблема види у актуелним преговорима Савеза општина и градова и ресорног министаства Републике Српске о критеријумима о броју радника у локалним управама.

Коментаришући расходовни дио буџета за наредну годину, Бјелица је рекао да ће приоритет бити додатна права борачких категорија, унапређење комуналне инфраструктуре и развој спорта.

Он је истакао да су у области капиталних инвестиција планирани осваремењавање саобраћајница и организација 56. Међуопштинских омладинских спртских игара за чије одржавање ће бити потребно више од 500.000 КМ.

Бјелица је нагласио да општина Соколац планира рефинансирати постојеће кредите емисијом обвезница, чиме ће остати укупно задужење општине од око 5,5 милиона КМ.

Мирко Чоловић из опозиционог клуба СНСД-а рекао је новинарима да је био уздржан код доношења овог документа, тврдећи да је буџет за 2019. већ потрошен.

Он сматра да је општина Соколац у дефициту већ један до два буџета, те да оно што је планирано неће бити извршено јер ће средства отићи на обавезе створене у ранијем периоду.

„Највише примједби имамо на повећање средстава за око 40.000 КМ за Инфо-центар Соколац, гдје се запошљавају нови радници и гдје одобрници из локалне Скупштине не могу да дођу и говоре о проблемима ове општине и о скупштинским темама“, навео је Чоловић.

Он тврди да радницима у локалном Инфо-центру плата касни и по осам мјесеци.

Одборници СО Соколац већином гласова су усвојили и извјештај о извршењу буџета за девет мјесеци ове године, према којем су, како је навео начелник општинског Одјељења за привреду и финансије Митар Пржуљ, остварена укупна буџетска средства од 4.418.000 КМ, укупно распоређена 4.697.000 КМ и исказан дефицит од 279.000 КМ.

На сједници усвојен је и Програм рада Скупштине општине Соколац за 2019. и Програм зимског одржавања улица, насеља, локалних и некатегорисаних путева.

 

/Срна/