СОКОЛАЦ- Добра сарадња локалне власти и општинске Борачке организације

1174

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић посјетио je општину Соколац гдје је о актуелним проблемима борачке популације разговарао са начелником општине Милованом Бјелицом, земјеником начелника Жарком Косорићем и предсједником Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељком Лалићем.

Савчић је истакао да је задовољан сарадњом са руководством општине које настоји да ријеши проблеме борачких категорија, посебно када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, те демобилисаних бораца.

– Задовољан сам сарадњом локалне заједнице и Борачке организације када су у питању допунска права бораца и стамбено збрињавање борачке популације. Према уредби Владе Републике Српске, право на стамбено збрињавање су имале породице погинулих бораца и ратних војних инвалида до прве до четврте категорије. Општина Соколац је отишла корак даље, па је обезбиједила средства за изградњу стамбених јединица које ће бити додјељене социјално угроженим демобилисаним борцима. Овакав примјер се нажалост ријетко среће, истакао је Савчић.

Борачка организација општине Соколац и руководство општине воде дугогодишњу бригу о одржавању Војничког спомен – гробља “Мали Зејтинлик”. Годинама се говорило о томе да би овај спомен-комплекс требало уврстити на листу споменика од националног значаја за Републику Српску, те да добије статус спомен подручја. Савчић истиче да би се овај приједлог ускоро могао наћи на разматрању.

– Влада има Одбор за обољежавање значајних датума у Републици Српској који се бави и питањима категоризације споменика. Тај захтјев ће се наћи пред Одбором и ја ћу дати пуну подршку тој иницијативи и не сумњам да ће Војничко гробље “Мали Зејтилик” и Манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији бити сврстани у прву категорију споменика од интереса за Републику Српску, поручио је Савчић.

Општина Соколац сачинила је листу угрожених породица које су се пријавиле на јавни позив за смјештај путем осигурања јавних стамбених рјешења, у складу са критеријумима Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

 

/opstinasokolac.net/