СОКОЛАЦ- Снимаће се документарни филм о стећцима на подручју општине: Двадесет осам прича о некрополама и стећцима који су на листи УНЕСКО-а

1134

Ферид Соколовић, ради на пројекту “Двадесет осам прича о некрополама и стећцима“ који су на листи УНЕСКО-а, посјетио je начелника општине Соколац Милована Бјелицу, те предложио сарадњу са овом локалном заједницом како би се ова културна добра више промовисала у будућности.

– Пројекат је УНЕСКО подржао својом резолуцијом која је потписана прошле године и уложио 25. 000 долара у његов развој. Идеја је да се сними краћи документарни филм о свакој некрополи која је уписана на листу УНЕСКО-а. На овај начин би се вршила промоција поменутих националних добара. Локалне заједнице су кључни партнери у пројекту. Ми смо им подршка како би свака локална заједница представила своју листу културних добара, за које мисли да су најзначајније, истакао је Соколовић.

Када је ријеч о номинацији културно – историјског насљеђа код УНЕСКО-а, општина Соколац на овим активностима ради већ пет година. Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да ће општина и даље издвајати средства како би се спроводили поменути пројекти.

– Познато је да се некропола у Лубурић пољу 2016. године нашла на листи Свјетске баштине УНЕСЦО-а. Поред ове, номинована је и некропола у Бјелосављевићима. Ми ћемо подржати истраживања на подручју наше општине као и представљање публикација, које ће нашу богату културу и историју ближе представити како домаћој тако и свјетској јавности, казао је Бјелица.

Иако не постоји много писаних извора везаних за Гласинац, познато је да је ово подручје богато споменицима који датирају из давне прошлости. Ово подручје није довољно истражено, а овакви и слични пројекти имају циљ да скрену пажању и стручне јавности.

 

/opstinasokolac.net/