СОКОЛАЦ- Крај вијековних мука за становништво у безводним соколачким селима

1282

Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић посјетио је општину Соколац како би са начелником Милованом Бјелицом разговарао о даљој реализацији изградње водоводног система на подручју југо – источног дјела општине Соколац.

Састанку су присуствовали и представниц ИФАД-а – Међународног фонда за развој пољопривреде у БиХ, који су били један од партнера у досадашњој реализацији пројекта, директор ЈП „Романијапутеви“ Мирко Пандуревић и пројект менаџер општине Рогатица Данка Соколовић.

Реализација пројекта изградње водосистема у безводном подручју општина Соколац и Рогатица траје скоро четири година. Према ријечима министра Шаровића реализација пројекта приводи се крају .

– На подручју општина Соколац и Рогатица безводни крај обухвата велики дио територије и вијековни је пробелм становништва. У завршној смо години реализације пројекта , и до краја 2018. године читав овај простор требао би да добије квалитетну и питку воду. Преостало је још врло мало радова које ћемо, надам се, завршити у текућој години. Већ у прољеће, почетком грађевинске сезоне кренули би са завршним радовима на подручју општине Соколац. Средства су већ обезбијеђена из буџета резерве Савјета министара БиХ, истакао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је општина Соколац издвојила близу 700.000 конвертибилних марака за овај пројекат, али да без помоћи свих фактора који су били укључени у његову реализацију не би био изводљив.

– Захваљујући првенствено Министру спољне трговине и економских односа БИХ Мирку Шаровићу који је био инцијатор пројекта, као и другим људима који имају добре позиције у државним институцијама, урађено је и више од очекиваног. Почетком грађевинске сезоне биће расписан јавни позив за извођача даљих радова на изградњи водовода, тако да можемо очекивати да ће до краја 2018. године вијековни проблем водоснабдјевања једног подручја општине Соколац бити рјешен, истакао је Бјелица.

Он је додао да ће реализациом овог пројекта, водом бити снабдјевено 100 домаћинстава у безводним соколачким селима : Ђедовци, Озерковићи, Врбарје, дијелу Павичића и неколико села на рогатичком мјесном подручју Стјенице до Сочица. Такође је истакао да кроз следећу фазу пројекта, треба да се ради цјевовод до Манстира Свете Тројице у Озерковићима, и даље према домаћинствима Бјековића и Зорановића.

Представник ИФАД-а Међународног фонда за развој пољопривреде у БиХ Халил Омамовић, у својој изјави за медије рекао је да ова организација издваја значајан дио средстава за развој инфраструктуре у руралним поручјима БиХ у која спадају и општине Соколац и Рогатица. Он је дода да ИФАД у овој години планира да обезбиједи дио средстава како би се реализација пројекта водоснабдјевања безводних подручја на територији општине Рогатица и Соколац привео крају. Према његовим ријечима, Турска развојна агениција – ТИКА изразила је интересовање да помогне у изградњи водовода до Бан Стијене, тако да ће је ИФАД увести у даљу реализацију пројекта.

Учешће у релизацији овог пројекта поред општине Соколац и Рогатица, Савјета министара БиХ и ИФАД-а, узели су и Фонд за повратак БиХ, Дирекције за координацију пријеката при федералном Министарству за пољопривреду и шумарство, Министарства за избјегла и расељена лица у Вледи Републике Српске, Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Министарство за избјегла и расељена лица у ФБиХ.

 

/opstinasokolac.net/