СОКОЛАЦ- КУД „Завичај“ позива младе на обуку за израду народне ношње

1261

Културно-умјетничко друштво „Завичај“ позива младе да се пријаве на обуку за израду народних ношњи у оквиру пројекта „Заштита од заборава културне баштине романијско-гласиначког краја“, чија је вриједност око 30.000 КМ.
Координатор овог пројекта Слободан Комленовић рекао је Срни да ће обука почети 20. новембра на Сокоцу, те да је то практични дио овог пројекта, који је КУД „Завичај“ покренуо крајем априла прошле године.

„Пожељно је да ову обуку прођу млади до 35 година и позивам их да се пријаве КУД `Завичај` или на број 065/663-521“, поручио је Комленовић.

Он је истакао да се до сада за ову обуку пријавило пет жена, које ће након тромјесечне обуке почети да шију оригиналну народну ношњу за чланове КУД-а, а затим и по наруџби.

Комленовић је додао да ће се обука одржавати у вечерњим часовима у пословном простору породице Комленовић опремљеном према свим захтјевима пројекта, у Улици Борка и Ратка Радовића на Сокоцу.

Он је рекао да ће у трећој фази пројекта чланови „Завичаја“ обићи рурална подручја општине Соколац, прикупити све потребне информације од старијих мјештана, да би у августу издали публикацију о народној ношњи, традицији и обичајима романијско-гласиначког краја, што је један од циљева пројекта.

„Да би заштитили од заборава културну баштину овог краја потребно је да представљамо ношњу каква је заиста била, постигнемо једнообразност, омогућимо наступе само регистрованих изворних друштава и избјегнемо уобичајену шароликост, која даје искривљену слику народних обичаја и традиције“, нагласио је Комленовић.

Криста Јовановић је један од чланова соколачког „Завичаја“ и осим изворног пјевања којим се бави у женској групи овог друштва, бавиће се и израдом народних ношњи.

„Обуку ће водити Борка Јешић из Рогатице, која има сертификат за израду народних ношњи, што мени и надам се, млађим полазницима представљати задовољство у раду на заштити од заборава културне баштине романијско-гласиначког краја“, истиче Јовановићева.

Пројекат „Заштита од заборава културне баштине романијско-гласиначког краја“ реализује се у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану, финансира ЕУ, а проводи УНДП.

КУД „Завичај“ основан је у априлу 2017. године на Сокоцу, има око 10 чланова у женској и мушкој изворној групи и бави се његовањем изворне традиције и заштитом културне баштине романијско-гласиначког краја.

 

 

/Срна/