СОКОЛАЦ- Милован Бјелица домаћин ктиторске славе Пећке патријаршије

1202

У Пећкој Патријаршији данас је прослављена ктиторска слава Свети Арсеније Сремац, чији је домаћин била општина Соколац и њен начелник Милован Бјелица.

Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство владика буеносајрески и јужноамерички Кирило, уз саслужење монаштва Рашко–призренске епархије предвођеног игуманом Манастира Високи Дечани архимандритом Савом Јањићем.

У бесједи пред око 200 вјерника, владика Кирило је подсјетио да је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве /СПЦ/ на посљедњем засједању поновио да је Црква против независности Косова и Метохије и његове подјеле.

Владика Кирило је нагласио да исцртавање нових етничких граница значи нове сукобе.

Он је истакао да се на Косову и Метохији налазе најзначајније српске светиње, међу којима је и Пећка Патријаршија, као историјска пријестоница СПЦ.

„Морамо опстати и истрпети све и остати на овој светој нашој земљи“, поручио је владика Кирило.

Он је навео да се Сабор СПЦ бавио и проблемом Цркве у Украјини који је настао због, како је рекао, непромишљених потеза Цариградског трона.

„Исказали смо незадовољство одлукама цариградског патријарха Вартоломеја и позвали све цркве да на једном свецрквеном сабору решавамо сва питања“, навео је владика Кирило.

Према његовим ријечима, ако би се увео принцип фаворизовања расколништва онда би се угрозила канонска правила, а то СПЦ не прихвата.

„Покајање и љубав према непријатељима су особине по којима се препознају Христови следбеници и нека нам Бог помогне да сачувамо свету косовско-метохијску земљу и све православне земље“, нагласио је владика Кирило.

Игуман Сава Јањић је рекао да се Срби на Космету боре да, чувајући српске светиње, чувајући православну вјеру и обезбиједе будућност онима који долазе.

„Са друге стране, искушења су велика да се све то замени нечим другим, веровањем у тобожњу бољу будућност, што значи да се одрекнемо онога у шта су веровали наши преци“, рекао је архимандрит Сава Јањић.

Он је нагласио да управо у овим тренуцима Срби треба да покажу јединство и чврстину, посебно када је у питању Косово и Метохија, гдје се налазе српске светиње и гдје су мошти српских светитеља.

„Треба да покажемо чврстину у вери и поверење у Цркву и тада нам ниједна светска сила ништа не може. Не смемо прихватити малодушност, разочараност и пораженост која се стално шири од оних који су изгубили сваку веру у оно што нас је вековима чувало и зато са њима будућности нема ни за нашу земљу ни за наш народ“, рекао је архимандрит Сава.

Он је подсјетио да је зато Свети архијерејски сабор СПЦ позвао на јединство у очувању Косова и метохије, јер је Србија настала на темељима СПЦ.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је ово седми пут да је неко из Републике Српске домаћини ктиторске славе.

„Овим показујемо да смо са нашим народом и свештенством на Косову и Метохији и да настојимо да им помогнемо и покажемо да нису сами у одлуци да опстану на својим огњиштима у својим и нашим светињама“, рекао је Бјелица Срни.

Наредне године домаћин ће бити Недељко Елек, привредник са Пала, а организатор ће, као и у претходних шест година, бити Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији и његов предсједник Милорад Арлов.

Свети Арсеније Сремац, јерарх Српске православне цркве и насљедник Светог Саве, родом је из Срема.

Рано се замонашио и када је чуо за Светог Саву, отишао је код њега, а узор је пронашао у православном манастиру Свети Димитрије у Сремској Митровици.

Свети Арсеније Сремац на себе је преузео бреме управљања младом Српском архиескопијом која је била важна за српски државни и народни живот у Средњем вијеку.

Пред свој други одлазак у Јерусалим, Свети Сава је одредио Арсенија за архиепископа српског 1233. године.

 

 

/Срна/