СОКОЛАЦ- Незадовољство дрвопрерађивача због неправилне расподјеле дрвних сортимената

1241

Двадесет шест дрвопрерађивача са подручја општине Соколац, данас су поднијели захтјев за формирање новог удружења дрвопрерађивача због неправилне расподјеле дрвним сортименатима, те начином бодовања за 2019. годину од стране постојећег Удружења „ Романија“ Соколац.

Представници дрвопрерађивачких друштава доставили су списак чланова „Ново удружење дрвопрерађивача“ Соколац начелнику општине Миловану Бјелици и затражили састанака са представницима „ЈПШ „Шуме Републике Српске“ те Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Према ријечима начелника Бјелице, локалној заједници је у интересу да сви раде посебно када су у питању наша шумска природна богаства и дрвопрерађивачи са ове општине који имају приоритет.

– Као представник локалне заједице тражићемо најбоље рјешење како би се превазишао овај проблем те за све пронашло задовољавајуће рјешење. Ово су већином млади људи који живе у рубним подручјима општине, а то су дијелови у којима се заснива опстанак становништва – навео је Бјелица.

Неправилан начин бодовања као и незадовољство расподјеле дрвних трупаца у 2019. години разлог је иступања из „Романије“ рекао је представник новог Удружења Далибор Маринковић.

– На нивоу „Шума РС“ годишње се одређује бодовање које су поједини дрвопрерађивачи окренули у своју корист тако што су скинули кубике са мањих предузећа и пребацили их на себе па смо осјетилили потребу да оснујемо ново Удружење. Има ту и неколико дрвопрерађивача који нису никако разматрани за додјелу уговора о расподјели дрвних соритмената, док су неки право на уговор изгубили јер на вријеме нису доставили документацију, тражимо да се тим људима накнадно уважи захтјев и одреди количина – рекао је Маринковић.

Формирањем новог удружења, дрвопрерађивачи би ове године са дозволом за куповину од око двадесет хиљада кубика шумских дрвних сортимената задовољили своје потребе.

 

/opstinasokolac.net/