СОКОЛАЦ- Никољданска поворка у сриједу пролази улицама

801

Никољданска поворка проћи ће улицама Сокоца у сриједу, 18. децембра, и обрадовати малишане из вртића и основце, саопштено је из соколачке Установе за културу „Перо Косорић“.

Директор Установе за културу Ирена Шућур рекла је Срни да ће 24. никољданска поворка кренути у 11.00 часова из порте Цркве Светог пророка Илије дарујући окупљеној дјеци слаткише и дружећи се са њима у двориштима вртића, основне школе и средњошколског центра на Сокоцу.

Она је навела да је овај програмски садржај дио никољданских свечаности које традиционално организују Установа за културу и Црквена општина Соколац на радост малишана, али и њихових родитеља за празник Светог Николе који се у православном свијету обиљежава као дан дјечије радости.

Шућурова је подсјетила да је Свети Никола, према народном вјеровању, даривао дјецу и сиромашне поклонима у чизмицама и чарапама остављеним на прозор, те да се до данас његује традиција даривања малишана за овај празник који Српска православна црква и вјерници обиљежавају 19. децембра.

Покровитељ овогодишње никољданске поворке је кабинет начелника општине Соколац.

 

/Срна/