СОКОЛАЦ- Одржано предавање свештенства о крсној слави

767

У организацији удружења грађана “Свети Василије Острошки“ и  црквене општине Соколац у духовном центру “Романијска Лазарица“ синоћ је одржано предавање свештенства о теми “Крсна слава“.

Ово предавање било је друго по реду, а његов циљ био је  да се људи ближе упознају са крсном славом, њеном суштином и начином на који се она прославља, што доприноси грађењу живе Цркве.

– Надам се да је предавање остварило свој циљ у смислу да се наш народ вјерски едукује, да би знао како да прослави на најправилнији начин – изјавио је протојереј-ставрофор Илија Чупић.

Оно по чему су Срби познати јесте крсна слава, а обавеза свештеника је да укаже на значај славе.

– Самим тим што славимо славу наша је обавеза да знамо значај и символику крсне славе. Треба да знамо да је крсна слава једна евхаристија и да је немогуће  прославити славу без литургијског учешћа – рекао је један од предавача, јереј Милан Ђукић.

-Све више људи се враћа вјери и почиње да слави своју крсну славу што је била главна мотивација за тему овог предавања – истакао је Стефан Бајагић из удружења грађана “Свети Василије Острошки“, које уз свештенство црквене општине Соколац организује вјерска предавања.

Наредно предавање планирано је за 4. јануар 2020. на којем ће се говорити о најрадоснијем хришћанском празнику – Божићу.

/Катера/