СОКОЛАЦ- Општина ће бити обухваћена једном од траса пута Сарајево-Београд

779

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић посјетио је данас општину Соколац и са начелником Милованом Бјелицом разговарао о будућој подршци Србије Сокоцу, Републици Српској и Босни и Херцеговини. На састаку је истакнуто да ће ова локална заједница бити обухваћена једном од неколико предвиђених траса које ће повезивати Београд и Сарајево.

Начелник Бјелица нагласио је да је то једно од кључних питања за унапређење Сокоца.

У фокусу нашег интересовања је стварање бољих услова да се људи враћају на ове просторе, а не да одлазе и вјерујем да ће предвиђени путеви водити људе у Соколац, на Романију, град Источно Сарајево и уопште у Републику Српску. Руководство и народ Србије већ су показали да су уз народ у Српској и БиХ, за шта им дугујемо неизмјерну захвалност – поручио је Бјелица након састанка.

Он је амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића упознао о актуелним и будућим пројектима општине Соколац.

-Међу бројним инфраструктурним и другим пројектима, посебну пажњу привукао је онај који се односи на изградњу Градске куће, која би била културни, историјски и цивилизацијски објекат. Наша земља увијек стоји уз свој народ гдје год се налази и настоји да на сваки могући начин помогне. Пројекат је веома интересантан и Соколац га заслужује – додао је Ђорђевић.

На данашњем састанку разговарало се и о могућој изградњи технолошког парка на територији града Источног Сарајева, за шта Соколац има добре услове.

-Након већ покренуте приче да Бањалука добије технолошки парк, почела се ширити идеја. Један такав пројекат умногоме би допринио задржавању младих образованих људи на овим просторима, те развоју привреде и предузетничке инфраструктуре. За реализацију поменутог, првенствено нам је неопходна стручна подршка и ми смо већ имали иницијалне разговоре са релевантним људима из Србије – изјавио је начелник Сокоца.

Бјелицино мишљење да источни дио Републике Српске заслужује један такав пројекат дијели и амбасадор Србије у БиХ.

Захваљујући несебичној подршци Републике Србије општини Соколац, у току протеклих годину дана реализовани су бројни пројекти. Заједничким средствима Владе Републике Српске, Републике Србије, града Источно Сарајево и саме општине реализовани су пројекти као што су: „Водовод и канализација у општини Соколац“, уређење Спортско – рекреативног центра, изградња капеле у Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“, те уређење путне инфраструктуре.

 

/oпштина Соколац/