СОКОЛАЦ- Општински штаб спреман за све ванредне ситуације

1138

Штаб за ванредне ситуације на Сокоцу донио је план заштите од пожара, уз оцјену да су прошле године, у регистрованих око 150 пожара, већа материјална штета и повреде људи избјегнути само захваљујући благовременој интервенцији и доброј сарадњи Ватрогасне јединице града Источно Сарајево, односно соколачког ватрогасног одјељења и Шумског газдинства „Романија“.

Општински штаб је данас апеловао да становништво приликом прољећних радова на имањима води рачуна о ложењу ватре на отвореном и да се придржава свих превентивних мјера.

Начелник Сокоца Милован Бјелица нагласио је да ће ове године сигурно бити примијењене законске мјере за оне који не буду поштовали прописе и који несмотреношћу доведу у питање јавну или приватну имовину.

Говорећи о најављеним обилнијим падавинама у БиХ, Бјелица је навео да на подручју Сокоца за сада нема поплава, али да је, уколико овакве временске прилике потрају, могуће избијање подземних вода на подручју Подроманије, Кнежине, Каљине и насеља Брезјак и Ћилимара.

„Штаб за ванредне ситуације општине Соколац је спреман да реагује као и прошле године, када смо санирали клизише у селу Калиманићи и неколико мањих одрона на на мјесном подручју Каљина“, каже Бјелица.

Он је рад зимске службе на подручју општине Соколац оцијенио као веома добар и истакао да у протеклом дијелу зиме свих 500 километара категорисаних и некатегорисаних локалних путева није било непроходно више од 24 часа.

Према његовим ријечима, иако није било великих сњежних падавина зимска служба је непрестано радила на посипању коловоза да се не би створила већа поледица, због честих промјена временских прилика.

Бјелица каже да су приоритет у одржавању локалне путне мреже били правци који воде према радним јединицама ШГ „Романија“ и станицама за откуп млијека, јер, како је навео, са тих мјеста „креће живот људи на овом подручју“.

„Мораћемо сигурно извршити ребаланас буџета јер очекујем да ће ови трошкови за одржавање путева бити већи од планираних 100.000 КМ у општинском буџету. Ријеч је о поправци путева, одржавању у зимском периоду и санирању оштећења након падавина, и сигурно ће бити већи од 300.000 КМ“, навео је Бјелица.

Он је захвалио руководству предузећа „Романијапутеви“ за добру сарадњу, истичући да су без премца у одржавању путева на подручју Сарајевско-романијске регије и општине Соколац са којом имају уговор.

 

/Срна/

Фото: Соколац-срце Романије