СОКОЛАЦ- Организован сценски приказ проласка Светог Николе улицама

1525

У оквиру вишедневне манифестације „Никољданске свечаности“ јуче је улицама Сокоца 22. пут организован сценски приказ проласка Светог Николе који дјеци дијели слаткише.
Никољданска поворка кренула је испред порте Цркве Светог Илије, а слаткишима су обрадована дјеца из вртића и ученици испред Основне школе.

Ову свечаност традиционално организују соколачка Установа за културу „Перо Косорић“ и Црквена општина Соколац у сарадњи са Установом за предшколско васпитање и образовање и Основном школом на Сокоцу.

„Ове године, за разлику од ранијих, није било свечане кочије са коњском запрегом, али су малишанима у никољданској поворци слаткиши даровани из свечано окићеног аутомобила“, рекла је директор соколачке Установе за културу „Перо Косорић“ Ирена Шућур.

Према њеним ријечима, чување традиције из живота овог хришћанског светитеља и чудотворца, кроз сценски приказ његовог проласка кроз град, чему се дјеца посебно радују, већ годинама је улога соколачке установе за културу.

Она је подсјетила да је Свети Никола био заштитник дјеце, да је водио бригу о сиромашним и све своје богатство подијелио њима, те да зато овог светитеља вјерници доживљавају као дародавца који оставља поклоне у дјечије чизмице унапријед оставњене на прозору.

Шућурева је напоменула да су покровитељи ове манифестације општина Соколац и хришћанска организација „World vision“, која несебично помаже соколачку установу за културу у реализацији вјерских и других културних манифестација из програма рада ове установе.