СОКОЛАЦ-ПАЛЕ- Почетак имплементације пројекта „ReLOaD“: Директну корист имаће грађани

1278

ReLOaD пројекат, у сарадњи са 21 партнерском јединицом локалне самоуправе у БиХ, омогућиће да се премости празнина у комуникацији између самих грађана и њихових представника у организацијама цивилног друштва и локалних самоуправа, како би се грађанима омогућило да се њихов глас и ставови боље чују.

То је оцијенио шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Ларс-Гуннар Wигемарк на догађају у Сарајеву организованом поводом промоције ReLOaD пројекта.

Пројекат се спроводи у оквиру регионалног програма локалне демократије на западном Балкану (ReLOaD). Овај регионални програм финансира ЕУ, а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) и то у БиХ, Албанији, бившој југословенској републици Македонији, Црној Гори, Косову и Србији.

Wигемарк је истакао да је ЕУ свјесна важности локалних самоуправа, односно реализације политика и приоритета виших нивоа власти управо на нивоу локалних самоуправа, било да је ријеч о политикама и приоритетима који долазе са државног, ентитетског или кантоналног нивоа.

– Ситуација данас је таква да су руке локалних самоуправа везане, а грађани за услуге које плаћају кроз порезе и услуге нису у могућности да добију услуге које требају – нагласио је.

Како је рекао, ту онда наступају организације цивилног друштва које надомјештају изостанак таквих услуга, што, истиче шеф Делегације ЕУ, није одрживо и није у складу с начином на који се ради унутар ЕУ.

– То је разлог због којег смо покренули иницијативу за локалне самоуправе заједно са начелницима и градоначелницима у оба ентитета те у Брчко Дистрикту, како би видјели шта се конкретно може урадити у погледу равномјерне расподјеле средстава на локалном нивоу – образложио је Wигемарк.

Указао је на чињеницу да је тај процес данас, што је свима познато, превише политизован те стога желе учинити нешто тим поводом, за што је потребна сарадња свих актера.

Навео је да вриједност ReLOaD пројекта износи више од четири милиона еура за БиХ, док вриједност регионалног програма локалне демократије на западном Балкану (ReLOaD) износи око 10 милиона еура.

Резидентна представница УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу казала је да ће директну корист од ReLOaD пројекта имати око 38.000 особа.

Напоменула је да ће пројекат помоћи да се у својим активностима и дјеловању зближе органи локалних власти и организације цивилног друштва, а на тај ће начин организације цивилног друштва пружати боље услуге грађанима на основу њихових потреба.

Подвукла је да организације цивилног друштва заједно са властима на локалном нивоу требају радити на транспарентан и одговоран начин, како би овај ниво власти добио довољно средстава да на одговоран начин пружа потребне услуге својим грађанима.

Појаснила је да се методологија коју су увели кроз примјену овог програма зове „лоад“ методологија те да је већ у примјени у неким опћинама у БиХ.

– Она је, што је битно, потпуно у складу са стандардима ЕУ и помаже БиХ да се на свом путу приступања приближи ЕУ – истакла је Синаноглу.

У пројекат су укључене општине Соколац и Пале.

/Фена/